Pažitka
Název:

Stoccafisso mantecato (benátský krém z tresky)


Stoccafisso mantecato (benátský krém z tresky)


Ingredience:
Ingredience:
čerstvá treska200 g
petržel hrst
česnek, nakrájený na jmeno1 malý stroužek
extra panenský olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
mléko1 sklenice
voda dle potřeby
Postup přípravy:

V benátském regionu je velmi oblíbené baccalà (neboli treska). Podává se v různých formách jako například smažená, se salátem, ochucená různými omáčkami. Tradičním receptem z této oblasti je Stoccafisso mantecato alla veneziana. Někdy se totiž tresce říká také stoccafisso .

Pro upřesnění, stoccafisso je treska, která je očištěná a nechá se usušit na chladném vzduchu, kdežto baccalà je solená treska. Jedná se vlastně o dvě rozdílné metody jeho konzervace. V obou případech je potřeba tresku namočit na alespoň 24 hodin (někdy se dá treska zakoupit již předem namočená, tedy připravená rovnou k vaření). Dělá se to proto, abychom ji zbavili přebytečné soli či znovu hydratovali.

Recept má původ přímo v překrásných Benátkách. Jedná se o lahodný krém, který se natírá na opečený chléb nebo se podává na plátcích polenty.

Tresku uvaříme v mléce a vodě (asi 20 minut). Pěnu, která se vytvoří na povrchu, pravidelně odebíráme. Rybu scedíme, odstraníme kosti a kůži a rozmělníme ji. Ručně či v mixéru či začneme formovat na krém.

Postupně přidáváme olivový olej (eventuálně i trochu mléka), ochutíme solí, pepřem, petrželí a česnekem. Vše pořádně promícháme do nadýchaného krému. Podáváme na kouscích polenty nebo na opečeném chlebu.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno