Pažitka
Název:

Stracciatella koláč s borůvkami, ostružinami a borůvkovým coulis


Stracciatella koláč s borůvkami, ostružinami a borůvkovým coulis


Ingredience:
Těsto:
špaldová mouka190 g
hladká mouka60 g
studené máslo125 g
třtinový cukr nebo cukr krystal100 g
studená vodacca 5 - 6 lžic
sůl špetka
semínka z vanilkového lusku dle chuti
Náplň:
mascarpone500 g
nízkotučný tvaroh250 g
70% hořká čokoláda80 g
třtinový cukr nebo cukr krystal180 g
vejce2 ks
české borůvky150 g
čerstvé ostružiny dle chuti
Borůvkové coulis:
české borůvky250 g
cukr150 g
vanilkový lusk dle chuti
voda1 dc
Dále se bude hodit:
40% smetana ke šlehání dle chuti
hořká čokoláda dle chuti
čerstvé ostružiny dle chuti
Postup přípravy:

Tento koláč vznikl jako rychlý dezert pro návštěvu z toho, „co dům dal“. Mouka, máslo, nějaký tvaroh či mascarpone, čokoláda a ovoce se najde vždy. Tato kombinace navíc funguje. Koláč můžete servírovat jen tak nebo s borůvkovým coulis a šlehačkovým nokem.

  1. Ze všeho nejdříve si připravte těsto. Obě mouky smíchejte spolu s cukrem, vanilkou a špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku. Spolu se studenou vodou (vodu přidávejte postupně, dokud se směs nespojí – nesmí se však lepit a být tekutá) vytvořte ze směsi kouli, kterou nechce min. 15 min odpočívat v lednici.
  2. Koláčovou formu vytřete máslem. Těsto si na pomoučeném vále rozválejte a vyložte jím formu. Přečnívající těsto odstraňte. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na 190°C na cca 15 minut, dokud nezačne těsto zlátnout. Poté vyndejte a nechce lehce zchladnout.
  3. Mascarpone, tvaroh, cukr i vejce spolu vyšlehejte. Na hrubo do směsi nastrouhejte hořkou čokoládu. Promíchejte a naneste na předpečené těsto. Uhlaďte a po okrajích koláče nasypte půlku z omytých borůvek. Pečte na 190°C po dobu cca 25-30  min. dle výkonnosti trouby.
  4. Hotový koláč nechte zchladnout. Posypte jej zbytkem borůvek a dozdobte čerstvými ostružinami.

Borůvkové coulis

  1. Borůvky nechte spolu s vodou, vanilkou a cukrem vařit na středním ohni.
  2. Jakmile je ovoce „rozvařené“, směs propasírujte přes jemné sítko a nechce na mírném ohni pomalu redukovat – dokud nevznikne lesklá sirupovitá omáčka.
  3. Cukr můžete přidat či ubrat dle chuti borůvek.

TIP: Koláč můžete podávat na talíři ozdobeném nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládou, borůvkovým coulis, nokem s vyšlehané 40% smetany a čerstvými ostružinami.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno