Pažitka
Název:

Střapatý jablečný koláč s tvarohem pro děti od 1 roku


Střapatý jablečný koláč s tvarohem pro děti od 1 roku


Ingredience:
Těsto:
máslo90 g
olej100 ml
vejce2 ks
celozrnná špaldová mouka100 g
hladká bílá mouka240 g
prášek do pečiva1/2 balíčku
xylitol - březový cukr50 g
Náplň:
polotučný tvaroh1 vanička
jogurt2 lžíce
xylitol, případně cukr krystal20 g
vejce1 ks
citronová kůra dle chuti
středně velká jablka4 ks
vanilkový cukrcca 1 lžíce
mletá skořice dle chuti
Postup přípravy:

Letošní jablečné šílenství začíná tímto receptem na koláč. Snažila jsem se o trošku zdravější verzi, a tak jsem použila celozrnnou mouku, tvaroh a také novinku (alespoň tedy u nás doma) ve slazení – březový cukr.

Rozpusťte máslo a k němu vešlehejte olej (používám řepkový), poté také 2 celá vejce, xylitol nebo cukr a postupně pak zapracujte i kypřící prášek a oba druhy mouky. Výsledné těsto je trošku mastné a lehce drobivé, ale určitě by vám mělo držet pohromadě. Dejte jej na půl hodinky odpočinout do lednice.

Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tedy tvaroh, jogurt, xylitol, jedno vajíčko a dle chuti také strouhněte i kůru z BIO nebo dobře omytého citronu (2x spařit vroucí vodou, aby se z  kůry dostala chemie). Pak budete potřebovat ještě zhruba čtyři středně velká jablíčka, která si oloupejte od slupky a nastrouhejte nahrubo.

Až těsto vytáhnete z lednice, oddělte z něj zhruba tři čtvrtiny, a ty namačkejte do silikonové (nebo dobře vymazané či pečícím papírem vystlané) koláčové formy na sílu přibližně půl centimetru, a ideálně tak, abyste vytvořili i zhruba centimetrový okraj. Na pár místech na dně propíchejte vidličkou, aby z těsta mohla unikat horká pára a tolik se vám nevzdouvalo. Na vrstvu těsta rozetřete tvarohovou náplň a doplňte vrstvou strouhaných jablek. Tu můžete ještě doladit vanilkovým cukrem a troškou skořice. Jako tečku na závěr nahoru nastrouhejte nebo nadrobte zbylé těsto (jak jsem psala, těsto je více drobivé, tak by to vlastně neměl být žádný problém).

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně půl hodinky – nebo jinak, dle zkušeností s vlastní troubou – dokud nebude koláč na povrchu krásně zlatý.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno