Pažitka
Název:

Strašidelné sušenky


Strašidelné sušenky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka220 g
cukr moučka80 g
černé kakao30 g
sůl1 špetka
studené máslo125 g
žloutek1 ks
bílá čokoláda1 ks
marcipán1 ks
černé potravinářské barvivo1 balení
Postup přípravy:

Je úplně jedno, jestli Halloween slavíte nebo ne. Já si myslím, že trochu té radosti a veselí si teď zasloužíme všichni a tohle je skvělá příležitost. Já si užila pečení a děti měly radost, když na ně ráno čekali mumie a pavouci. Další možnost je užít si pečení a zdobení společně s dětmi (no, já na to většinou úplně nemám nervy). Zdobení sušenek jsem zvolila ultra jednoduché, aby to doma zvládl opravdu každý. Bílá poleva je z rozpuštěné čokolády. Černé kakao i marcipán/fondán seženete v každém větším supermarketu, stejně tak i černé barvivo. Pokud se dobře pamatuju, černě obarvený fondán prodávají třeba v Tescu. 

V míse smícháme mouku, cukr, kakao a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. hodinu odležet v lednici (klidně i do druhého dne).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 4 mm vysoký, vykrajujeme větší a menší kolečka a pečeme zhruba 10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 

Čokoládu opatrně rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, přelijeme do sáčku s ustřiženou špičkou a sušenky podle fantazie ozdobíme. 

Očička vymodelujeme z marcipánu/fondánu (kousek bílého obarvíme černým barvivem, teoreticky by to mohlo jít i černým kakaem), větší bílou a menší černou kuličku připlácneme na sebe, případně slepíme kapkou vody. 

Tip: Očička můžete vyrobit i z rozpuštěné bílé a tmavé čokolády. Na pečící papír kápněte větší kapku bílé čokolády a po zaschnutí doprostřed udělejte menší tečku tmavé čokolády. Nakonec očičko opatrně sloupněte z papíru (nebo je udělejte rovnou na sušenky).

Pavouci jsou také jedlí, opět je to větší a menší kulička a čtyři různě dlouhé "nohy", které uprostřed opatrně smáčkneme k sobě a na střed nalepíme tělo pavouka. K hlavičce ještě přilepíme kusadla.
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno