Pažitka
Název:

Strawberry bread s kakaem (bezlepkový)


Strawberry bread s kakaem (bezlepkový)


Ingredience:
Ingredience:
hladká rýžová mouka1 hrnek + 2 lžíce
mléko1/2 hrnku
rostlinný olej1/4 hrnku
vejce1 ks
prášek na pečení (bezfosfátový)1/2 balíčku
datlový sirup4 lžíce
holandské kao3 lžíce
čerstvé jahody1 malá vanička
sůl špetka
Dále se bude hodit:
středně velký hrnek1 ks
středně velká forma na chléb1 ks
máslo na vymazání formy
rýžová mouka na vysypání formy
Postup přípravy:

Leden se každoročně nese v duchu „odlehčené“ stravy. Každý se snaží shodit přebytečná kila nebo jen ozdravit svůj každodenní jídelníček. V mém případě se leden nese v duchu obrovské chuti na pečivo a buchty, nejlépe ty kynuté. Nicméně, kdo sleduje pravidelně můj blog, už ví, že se snažím vymýšlet různé alternativy, jak lepek ze stravy alespoň zčásti vyřadit. A když jsme u eliminace lepku, omezit bílé cukry taky není vůbec od věci. Taková poctivá bábovka je sice zatraceně dobrá záležitost, ale když se takovou dobrotou budete cpát denně, lehko vám zrovna nebude. Tak jsem se rozhodla, že dám dohromady další bezlepkový recept – ať si můžu dopřát své oblíbené sladké a zároveň se nezatěžovat další pšenicí a bílým cukrem. Součástí receptu jsou i čerstvé jahody – teď v zimě člověk musí potkat 12 měsíčků nebo si pořádně nacpat peněženku, aby je získal – no a nebo narazit na dobrou akci jako já. V Lidlu jsem vaničku sehnala za 35 Kč.

Chlebíček je jednoduchý, rychle připravený a perfektně se hodí na snídani třeba spolu se šálkem horkého kakaa.

  1. Mouku, mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, datlový sirup a špetku soli důkladně promíchejte v hladké spíše tekutější těsto.
  2. Jahody omyje, očistěte a nakrájejte na malé kousky, které obalte v rýžové mouce. Poté přimíchejte do těsta.
  3. Půlku těsta přeneste do máslem vymazané a rýžovou moukou vysypané chlebové formy.
  4. K druhé půlce těsta přidejte kakao a důkladně zapracujte. Pokud bude těsto příliš husté, přidejte mléko. (Čím více mléka přidáte, tím bude výsledný chlebíček vláčnější. Pozor však ať není těsto zase tekuté příliš.)
  5. Kakaové těsto naneste na první vrstvu těsta a dejte péct na 175°C na cca 45 min. Zda je chléb hotový si ověřte pomocí testu se špejlí.

TIP: Podávejte s čerstvými jahodami.

TIP: Rýžová mouka dělá těsta všeobecně sušší, vláčnost chlebíčku dodáte větším množstvím mléka a jahod.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno