Pažitka
Název:

Středomořská zelňačka


Středomořská zelňačka


Ingredience:
Ingredience:
bílé zelí (1/2 větší hlávky)500 g
střední mrkev3 ks
paprika (bílá, červená)3 ks
velká cibule1 ks
česnek2 stroužky
celer1/4 ks
loupaná, krájená rajčata400 g
černé olivy (vypeckované)200 g
bazalka2 lžičk
oregano2 lžičky
tyymián2 lžičky
třtinový cukr3 - 4 lžičky
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
zeleninový vývarcca 700 ml
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Zelí ve vás nemusí evokovat nutně jen ryze české jídlo. Zaujal mě recept na středomořskou zelňačku a tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet. Recept jsem si upravila dle aktuální zeleniny a musím přiznat, že i kombinace s černými olivami není k zahození. V této syté polévce lehce spotřebujete sezónní zeleninu jako je zelí, mrkev, celer a neobejde se to bez cibule ani česneku.

Nejprve si nakrájíme zelí na nudličky. Poté si oloupeme  mrkev, celer, vykrojíme si papriky a nakrájíme vše na stejně velké dílky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme, stejně tak i česnek. Ve vyšším hrnci si rozpálíme olej a na něj nejprve osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, ale jen krátce, poté přidáme nasekané zelí. Promícháme a osmahneme cca 5 minut. Poté přidáme zbytek zeleniny tedy mrkev, celer, papriky, promícháme. Přidáme koření (bazalku, oregano, tymián a posypeme cukrem (nejprve dávám polovinu množství), poté přidáme loupaná, krájená rajčata a dosypeme zbytek cukru (většinou mají nakyslou chuť proto ten cukr, pokud někdo nechce dávat, tak je třeba připravit se na kyselejší chuť). Zeleninovou směs zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme do změknutí všech surovin (cca 20-25 minut). Na poslední minutu pak přidáme nakrájené černé olivy. Už bychom neměli vařit, jen prohřát. Podávat můžete s lístky bazalky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno