Pažitka
Název:

Štrúdl s jablečno- tvarůžkovou náplní


Štrúdl s jablečno- tvarůžkovou náplní


Ingredience:
Ingredience:
listové těsto400 g
Olomoucké tvarůžky200 g
pomerančová šťáva50 ml
sušené brusinky2 lžíce
slunečnicová semínka3 lžíce
strouhanka z dětských piškotů6 lžic
středně velká jablka6 ks
skořicový cukr1 sáček
plátek másla2 cm
hladká mouka na posypání pracovní desky dle potřeby
Postup přípravy:

Sladký závin nemusí být jen s ovocem a tvarohem. Když si ho ovoníte nastrouhanými tvarůžky, určitě vám bude také chutnat.

Brusinky namočíme alespoň na hodinu do pomerančové šťávy, pak je scedíme a nakrájíme nadrobno.

Semínka dáme na 2 minuty opražit na suché pánvi.

Pokud mají  jablka hezkou slupku, nastrouháme je i s ní na hrubých slzičkách a přebytečnou šťávu odstraníme.

Tvarůžky nastrouháme na hrubých slzičkách, promícháme s jablky, brusinkami, semínka a skořicovým cukrem. Směs rozdělíme na 3 díly. 

Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme obdélníkový plát. 

Každý plát posypeme 2 lžícemi piškotové strouhanky a rozprostřeme jablečnou směs. 

Boční strany naplněných plátů malinko přehneme dovnitř a z delší strany zavineme do závinů. 

Záviny dáme na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 35 minut

Mezitím v kastrůlku rozpustíme máslo, kterým potřeme upečené a z trouby vytažené záviny.

Po vystydnutí nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem. 

Pomerančovou šťávu (krabicovou) můžeme nahradit jablečnou, nebo jen obyčejnou vodou. Šťávu použijeme tehdy, když jsou brusinky hodně suché. Jinak ji můžeme vynechat a brusinky nemáčíme.

Pokud nemáme piškoty, použijeme klasickou strouhanku.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno