Pažitka
Název:

Studená polévka z pečených rajčat s lososem


Studená polévka z pečených rajčat s lososem


Ingredience:
Ingredience:
větších rajčat8 ks
stroužky česneku2 ks
čerstvá bazalka1 hrst
olivový olej1 dcl
sůl1 špetka
pepř1 špetka
šalotka1 ks
čerstvé oregano3 snítky
kváskového chleba1 krajíc
červený vinný ocet2 dcl
mléko1 dcl
voda0,5 litru
kysaná smetana1 kelímek
uzený losos / sušená šunka1 plátek
Postup přípravy:

Poslední dny vládnou i u nás tropy. To je přesně příležitost pro to vyzkoušet v kuchyni něco nového a nezvyklého. Pro mě to byla tentokrát studená rajčatová polévka. Každý den mi teta podá přes plot misku čerstvých rajčat, zahrada je plná voňavých bylinek a pod střechou se suší čerstvě sklizený česnek, takže od nápadu k realizaci byl už jenom krok.

Rajčata překrojte na polovinu. Položte je na plech řezem nahoru, posypte natrhanými lístky bazalky a plátky česneku, vše zalijte olivovým olejem a dejte na hodinu a půl do trouby rozehřáté na 140 stupňů. Rajčata upečte do měkka, pokud se vám začnou pálit, stáhněte teplotu. 
Z upečených rajčat posbírejte lístky bazalky Pokud máte čas a chuť, z rajčat sloupněte slupku, ale není to nutné. 
Z chleba vydrobte kůrku, tu zalijte octem a trochou vody, aby se úplně rozmočila. 
Rajčata společně s olejem a česnekem přendejte do mixovací nádoby, přidejte rozmočený chleba, oregano a šalotku nakrájenou na jemno. Vše zalijte vodou a mlékem a rozmixujte dohladka. Polévku osolte a opepřete dle chuti a nechte dokonale vychladit.
Podávejte ve sklenicích se lžící kysané smetany, kouskem lososa a opečenou kůrkou chleba.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno