Pažitka
Název:

Supreme z kukuřičného kuřete s hráškovým bulgurem


Supreme z kukuřičného kuřete s hráškovým bulgurem


Ingredience:
Supreme:
kuřecí prso supreme z kukuřičného kuřete1 ks
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
olivový olej1 lžíce
máslo2 lžíce
citron dle chuti
tymián větvička
česnek1 stroužek
Hráškový bulgur:
bulgur50 g
mražený hrášek150 g
30% smetana1 - 2 lžíce
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Na kuřecí maso se hází mnohdy hodně fám a nepěkných řečí. Pokud patříte mezi „kuřecí nedůvěřivce“, sáhněte po francouzských kukuřičných kuřatech. Nejen, že už na první pohled vidíte drobné rozdíly, po jejich ochutnání pochopíte, co na takovém supreme z kukuřičného kuřete všichni mají. I já jsem podlehla šťavnatosti a křehkosti tohoto masa.

Kam se pro něj vydat? Vlastně se nemusíte vydávat nikam. Já jsem si ho objednala na Rohlíku, kde jsem o kvalitě opravdu přesvědčená. Pokud ale nemáte možnost, nechat si dovézt nákup domů, tak zkuste dobrého řezníka. Možná bych se zkusila podívat i do Globusu nebo „lepších“ obchodů.

Pokud holt neseženete kukuřičné, poohlédněte se po jiném kvalitním kuřecím, které bude stát ve výsledku také jistě za to.

A pak další věc – hrášek. Nepředpokládám, že Vám stačil na zahrádce vyrůst pěkný hrášek, který byste navíc nestačili sníst dříve, než se pustíte do vaření. Takže i v tomto ohledu mám pro vás řešení. Nedám osobně dopustit na hrášek z Icelandu. Je krásně zelenkavý a má úžasnou nasládlou chuť. Mám ho ráda nejen jako přílohu, ale také na polévku, pomazánku nebo do dalších jídel.

Bulgur propláchněte, zalijte přiměřeným množstvím horké vody, přidejte špetku soli a uvařte doměkka. Bude to trvat asi 20 minut.
Hrášek nasypte do vroucí vody. Vařte asi 3 – 4 minuty. Sceďte a přelijte studenou vodou. Vložte zpět do hrnce a mixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, přidejte špetku soli a ještě krátce promixujte. Smíchejte s uvařeným bulgurem.
Troubu předehřejte na 180 ⁰C.
Kuřecí supreme osušte papírovou utěrkou. Osolte a opepřete z obou stran. Do pánve vložte asi lžíci másla a lžíci oleje. Do rozpáleného tuku vložte kuřecí maso kůží dolů a 3 minuty opékejte. Během opékání trochu ztlumte plamen, abyste kůži nespálili. Po třech minutích otočte a pečete další 3 minuty. Maso položte na plech nebo do plechového pekáčku a dejte do předehřáté trouby dopéct. Podle velikosti to bude trvat 10 – 15 minut. Po upečení nechte maso odpočinout.
Vymačkejte šťávu z jednoho menšího citronu. Nalijte šťávu do pánve s výpekem. Přidejte větvičku tymiánu a česnek, prohřívejte, dokud se šťáva nezredukuje. Odstavte z plotny. Můžete přidat ještě kousek másla. Šťávu přeceďte.
Supreme překrojte šikmým řezem na tři části. Na talíř nandejte hráškový bulgur, položte na něj maso a lehce přelijte šťávou.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno