Pažitka
Název:

Sušená vepřová panenka


Sušená vepřová panenka


Ingredience:
Ingredience:
vepřová panenka1 ks
hrubá mořská sůl1 kg
třtnový cukr1 hrnek
celý pepř2 lžíce
bylinky (rozmarýn a tymián) dle chuti
Dále budete potřebovat:
čisté utěrky2 ks
provázek dle potřeby
tác1 ks
Postup přípravy:

Sušené maso patřilo mezi recepty, které jsem si vždy chtěla vyzkoušet. Narazila jsem na recept Emanuela Ridi a řekla si proč ne. Držela jsem se striktně receptu a řekla si, že vyzkouším originál, než začnu upravovat na naše chutě.
Hned od začátku mi totiž bylo jasné, že koření bude více než aromatické.
Přiložím vám k receptu i video, kde je krásně vidět postup.
Nicméně je ale pár věcí se kterými nesouhlasím a dělala jsem jinak.

Nejprve si panenku odblaňte a obalte v nadrceném pepři. Pokud máte hmoždíř, tak roztlučte velmi nahrubo. Jestliže ho nemáte, tak třeba v utěrce válečkem na nudle.

Sůl i cukr si promíchejte a dejte na utěrku.

Čerstvé bylinky si pokrájejte a maso v nich společně s pepřem obalte.

Panenku položte na střed hromádky cukru a soli a ze všech stran zasypte.

Utěrku srolujte a provázkem obtočte, tak aby se vám nikde nic nesypalo.

Takto připravenou panenku dejte na tác do lednice. Nebude trvat ani den a utěrka bude opravdu mokrá. Minimálně první týden budete muset utěrku měnit každý den.
Směs cukru, soli a bylinek ovšem používáte stále stejnou.

Utěrku properte v teplé čisté vodě a nechte uschnout. Druhý den  ji budete mít připravenou.

Později už nebudete muset přebalovat tak často. Už po dvou dnech začíná maso držet tvar, a jakmile se odvodní, tak utěrka vydrží suchá i několik dní.

Takovéto sušení trvá nejméně 15 dní a velmi záleží na tom, jak velkou panenku koupíte.

Já použila nejprve veškeré koření i množství cukru podle originálního receptu. Musím ale říct, že po týdnu jsem neodolala a špičku ochutnala. Maso v tom místě už bylo úplně průhledné a tudíž prosušené.

Chuť byla ale příšerná! Hrozně přeslazená a příliš kořeněná.
Spíše to připomínalo hodně výrazné Indické jídlo. Vůbec to chutí nepřipomínalo sušené maso, tak jak ho známe.

Vzala jsem tedy panenku a opláchla ji pod vodou. Řádně osušila ubrouskem a z původní směsi nabrala jen asi necelý hrnek. Přisypala jsem novou mořskou sůl a zabalila do čisté utěrky.

V té době už maso nepouštělo tolik vody a krásně vonělo po bylinkách.

Pokud tedy mohu doporučit, tak vynechejte hřebíček, skořici, kakao a bobkový list.

Chuť masa je příliš agresivní. 

Hotové prosušené maso oškrabte od soli a cukru. To je taky hlavní důvod, proč nepoužívat sůl jemně mletou. Ta příliš ulpívá na mase a to je potom neuvěřitelně přesolené. Hrubá se dá krásně oškrabat a slanost masa je naprosto normální.
Výborně se hodí k vínu, ale i různým druhům sýra a podobně.

Příště zkusím použít jen černý pepř a o výsledek se s vámi určitě podělím.
Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno