Ingredience: | |
jablka | 1 kg |
švestky | 200 g |
voda | 1 dcl |
Moje téměř dvouletá dcera zůstala zatím "ochuzena" o klasické bonbóny a lízátka, ale nějaké to mlsání jí ráda dopřeju - ovšem ve zdravější formě. Ovocné kůžičky jsou pro nás víc než vítanou alternativou a co víc, má je moc ráda!
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a poškozených částí. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Ovoce nakrájíme na kousky a vhodíme do kastrůlku, podlijeme 1 deci vody a dusíme pod pokličkou cca 10 minut do změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, směs vylijeme na pečící papír a rozetřeme na rovnoměrnou sílu cca 0,5 cm. Sušte cca 2-3 hodiny na 120 st. Že je usušeno poznáte, když je celý plát na omak suchý a neboří se Vám nikde do ovocné vrstvy prsty. Pokud Vám trouba suší nestejnoměrně - tj. kraje už budete mít suché a prostředek stále mokrý, jednoduše stáhněte i s pečícím papírem z plechu, ostrým nožem, rádýlkem nebo kolečkem na pizzu odkrojte, co je suché, sloupněte z papíru a zbytek zase vraťte do trouby dosušit. Použít můžete libovolné ovoce, jako základ jsou ideální jablíčka a k nim můžete (ale nemusíte) přidat cokoliv dalšího. Vhodné je cokoliv - hrušky, meruňky, švestky... v případě drobného ovoce - malin, ostružin, rybízu aj. použijete jen šťávu bez semínek a nemusíte před dušením podlívat vodou.
Podrobné info: