Pažitka
Název:

Sushi


Sushi


Ingredience:
Ingredience:
krátkozrnná rýže (Koshikari nebo Arborio)220 g
voda400 - 500 ml
ocet2 lžíce
cukr1 lžíce
sůl1 lžička
zpracované mořské řasy (Yaki Nori)5 plátků
Wasabi pasta dle chuti
uzený losos, pstruh, nebo čerstvý tuňák125 g
libanonská okurka (nebo obyčejná)1 ks
malé avokádo1/2 ks
naložený zázvor3 lžíce
sojová omáčka dle chuti
Postup přípravy:

Do rýže se dá zabalit všelicos. Fantazii se meze nekladou. Syrová ryba musí ale být bezpodmínečně čerstvá.

Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut. Mělo by se vařit do doby, než se z vody vyvaří všechna voda.

Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit v octu cukr a sůl. Udělejte si takový nálev.

Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíš překlápíme, jako když do těsta vpravujme sníh z bílků. Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce, dokud rýže nevychladne.

Připravte si plátky řas na bambusové podložky, nebo na potravinářskou fólii. Lepší je určitě podložka! Já osobně dělám to, že řasu rozříznu a používám půlku, tzn. nedělám tlusté Sushi rolky, ale takové ty drobnější.

Rozprostřete rýži na dolní půlku plátku. Nechte asi 1-2 cm volné okraje, hlavně v horní části. Rýže tudíž tvoří obdélník. (Tento krok se nejlépe dělá když si navlhčíte ruce). Já si ruce namáčím ve zbytku nezpracovaného octového nálevu.

Do prostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek Wasabi. Opatrně, Wasabi je zabiják, takže lehce. Lepší je méně a poté si ho dopřát jako přílohu dle libosti.

Rybu, okurku a avokádo (a také cokoliv jiného co budete připravovat: losos apod.) nakrájejte na úzké nudličky. Tyto pak rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi dle chuti apod. Obvykle si připravujeme Sushi z avokáda, lososa, krevet, surimi tyčinek a tak máme bohatší domácí nabídku.

Trochou vody navlhčete horní konec plátků, nebo zbytkem toho octového nálevu. Pomocí fólie rolujte plátek do roličky. Jak jsem už uvedl, podložka je lepší. Zabalte a nechte chvilku odpočinout. Všechno krásně zvlhne a poté se i lépe krájí.

Nakrájejte ostrým nožem na asi 2-3cm kousky. Podle toho, kolik jich a jak velké chcete mít. My děláme z jedné roličky celkem 6 malých kousků. Lépe se to jí. Nutností je ovšem ostrý nůž ...

Naaranžujte hezky na talíř a podávejte s malými mističkami wasabi, sojové omáčky a naloženého zázvoru.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno