Ingredience: | |
mléko / 230 ml voda + 2 lžíce sušené mléko | 250 ml |
vejce | 1 ks |
cukr krupice | 65 g |
rozpuštěné máslo | 50 g |
sůl | špetka |
hladká mouka | 250 g |
polohrubá mouka | 250 g |
droždí | 1/2 kostky |
Náplň: | |
tvaroh z kostky | 1 ks |
žloutek + sníh | 1 ks |
cukr moučka | 50 g |
rum | 2 lžíce |
rozinky | dle chuti |
vejce + mléko | 1 ks |
Drobenka: | |
mouka | dle potřeby |
cukr | dle potřeby |
máslo | dle potřeby |
Dále budete potřebovat: | |
voda + cukr + rum | dle potřeby |
Dnes se u nás nevařilo. Dojídala se svíčková od včera a já jsem hlavně pekla.
Kamarád slaví kulaté narozeniny a tak jsem mu s radostí upekla i tyto sice svatební, ale na oslavu těchto rozměrů ideální koláčky.
Těsto můžete zadělat jak z mléka, tak i z vody. Byla mi udělena rada, že z vody je těsto nadýchanější.
Vyzkoušela jsem poprvé a uvidíme zítra, jak budou chutnat i druhý den.
Z droždí a části cukru a mléka udělejte kvásek, který necháte dvacet minut nabublat v hrnečku.
Pak už stačí smíchat všechny mokré přísady a k nim cukr s moukou.
Dobře propracované těsto (ručně, robot, pekárna) které kynulo 1- 1.5 hodiny dejte na vál.
Cukrářskou kartou a nebo lžící rozdělte těsto na jednotlivé porce.
Tvaroh si vyšlehejte se žloutkem, cukrem, rumem a sněhem, který si vyšleháte z bílku se špetkou soli.
Sníh opatrně zapracujte, aby příliš nepadl. Tvarohová náplň je krásně jemná a není cítit po škrobu tak jako když se použije pudinkový prášek.
Náplň je ideální dát do cukrářského pytlíku. Koláčky jsou opravdu malé a lžičkou byste si zbytečně upatlali ruce i těsto.
Do každého koláčku vložte jednu rozinku, kterou je potřeba namočit ideálně na několik hodin do rumu.
Jedno celé vejce si rozšlehejte společně s trochou mléka. V této směsi namočte koláček horní stranou a hned ho otiskněte do misky, kde máte udělanou drobenku.
Otočte spojem dolů a položte na plech s pečícím papírem.
Koláčky se pečou při teplotě 180°C přibližně 20 minut. Velmi ale záleží na vaší troubě a tak si nastavte minutku na čtvrt hodiny a první dávku hlídejte. V mé troubě peču přesně 23 minut.
Okamžitě po vytažení z trouby namočte spodní stranu koláčku do směsi vody, cukru a rumu.
Koláčky vám tak déle vydrží vláčné.
Na závěr už jen stačí pocukrovat a vychutnávat.
Dobrou chuť!
Podrobné info: