Pažitka
Název:

Svatební tvarohové koláčky


Svatební tvarohové koláčky


Ingredience:
Ingredience:
mléko / 230 ml voda + 2 lžíce sušené mléko250 ml
vejce1 ks
cukr krupice65 g
rozpuštěné máslo50 g
sůl špetka
hladká mouka250 g
polohrubá mouka250 g
droždí1/2 kostky
Náplň:
tvaroh z kostky1 ks
žloutek + sníh1 ks
cukr moučka50 g
rum2 lžíce
rozinky dle chuti
vejce + mléko1 ks
Drobenka:
mouka dle potřeby
cukr dle potřeby
máslo dle potřeby
Dále budete potřebovat:
voda + cukr + rum dle potřeby
Postup přípravy:

Dnes se u nás nevařilo. Dojídala se svíčková od včera a já jsem hlavně pekla.
Kamarád slaví kulaté narozeniny a tak jsem mu s radostí upekla i tyto sice svatební, ale na oslavu těchto rozměrů ideální koláčky.

Těsto můžete zadělat jak z mléka, tak i z vody. Byla mi udělena rada, že z vody je těsto nadýchanější.
Vyzkoušela jsem poprvé a uvidíme zítra, jak budou chutnat i druhý den.

Z droždí a části cukru a mléka udělejte kvásek, který necháte dvacet minut nabublat v hrnečku.

Pak už stačí smíchat všechny mokré přísady a k nim cukr s moukou.

Dobře propracované těsto (ručně, robot, pekárna) které kynulo 1- 1.5 hodiny dejte na vál.
Cukrářskou kartou a nebo lžící rozdělte těsto na jednotlivé porce. 

Tvaroh si vyšlehejte se žloutkem, cukrem, rumem a sněhem, který si vyšleháte z bílku se špetkou soli.

Sníh opatrně zapracujte, aby příliš nepadl. Tvarohová náplň je krásně jemná a není cítit po škrobu tak jako když se použije pudinkový prášek.

Náplň je ideální dát do cukrářského pytlíku. Koláčky jsou opravdu malé a lžičkou byste si zbytečně upatlali ruce i těsto.

Do každého koláčku vložte jednu rozinku, kterou je potřeba namočit ideálně na několik hodin do rumu.

Jedno celé vejce si rozšlehejte společně s trochou mléka. V této směsi namočte koláček horní stranou a hned ho otiskněte do misky, kde máte udělanou drobenku.

Otočte spojem dolů a položte na plech s pečícím papírem.

Koláčky se pečou při teplotě 180°C přibližně 20 minut. Velmi ale záleží na vaší troubě a tak si nastavte minutku na čtvrt hodiny a první dávku hlídejte. V mé troubě peču přesně 23 minut.

Okamžitě po vytažení z trouby namočte spodní stranu koláčku do směsi vody, cukru a rumu.

Koláčky vám tak déle vydrží vláčné.

Na závěr už jen stačí pocukrovat a vychutnávat.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno