Pažitka
Název:

Sváteční kuřecí kaldoun


Sváteční kuřecí kaldoun


Ingredience:
Vývar:
voda dle potřeby
skelet z kuřete1 ks
sůl dle chuti
čerstvě mletý peř špetka
cibule, oloupaná1 ks
celý pepř6 kuliček
nové koření4 kuličky
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)200 g
zelený hrášek, mražený80 g
máslo2 lžíce
hladká mouka40 g
muškátový oříšek špetka
smetana 30%200 ml
žloutek rozmíchaný se lžící smetany1 ks
nasekaná petrželka k podávání hrst
Játrové knedlíčky:
drůbeží neo králičí játra100 g
smetana 33%2 lžíce
vejce1 k
sůl dle chuti
mleý p epř špetka
muškátový oříšek špetka
sušená majoránka nebo libeček1 lžička
strouhanka8 - 10 lžic
hladká mouka na obalení
Žemlové knedlíčky:
houska, nalámaná a namočená v mléce2 ks
změklé máslo1 lžíce
vejce1 ks
sůl dle chuti
muškátový květ špetka
nasekaná petrželka1 lžíce
strouhanka dle potřeby
Postup přípravy:

Kaldoun byl taková moje kuchařská meta. Moc jsem o něm slyšela, dlouho ho chtěla vyzkoušet a výsledek předčil očekávání. 
Polévka je to poněkud pracná, ale rozhodně stojí za to. Je to jídlo, které si zaslouží čestné místo na svátečním stole. K tomuto receptu jsem našla inspiraci v časopisu Apetit a už jsme ho zvládli vyzkoušet i z kuřecího masa.

Nejprve jsem si uvařila pomalu táhlý vývar, který jsem scedila. 

Na másle jsem udělala světlou jíšku, kterou jsem dochutila špetkou muškátového oříšku. Jíšku jsem rozvařila ve vývaru. Mezitím, co se mi vařila polévka, jsem si připravila knedlíčky. 

Oba druhy knedlíčků jsem přidala do vařící polévky a ještě povařila. Nakonec jsem do polvéky přidala hrášek, smetanu a samozřejmě obrané maso a nakrájené drůbky.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno