Pažitka
Název:

Sváteční žemlovka


Sváteční žemlovka


Ingredience:
Ingredience:
velká vánočka1 ks
mléko500 ml
žloutek2 ks
cukr krupice250 g
máslo2 lžíce
menší jablka8 ks
mletá skořice1 lžička
Náplň:
tučný tvaroh ve vaničce250 g
moučkový cukr2 lžíce
změklé máslo1 lžíce
vanilkový cukr1 a 1/2 sáčku
žloutek1 ks
rozinky namočené v rumu50 g
máslo na vymazání pekáčku
Postup přípravy:

Žemlovka je jídlo, které buď milujete nebo nenávidíte. Všimli jste si v diskuzích, že jsou buďto příznivci nebo skalní odpůrci a nic mezi tím? Tuto jsem dělal z vánočky, doufám, že si pochutnáte!

Nejdříve si uděláme tvarohovou náplň. Tvaroh rozetřeme s máslem, cukrem a žloutkem. Přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky - (rozinky naložené v rumu mám v uzavřené skleničce v lednici neustále - čím déle naložené, tím lépe).

Pak připravíme mléko - rozšleháme v něm žloutky, přidáme 2 lžíce cukru, rozpuštěné máslo a prošleháme.

Nakonec si připravíme jablka. Oloupeme je, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mletou skořici a osladíme podle kyselosti jablek.

Vánočku nakrájíme na plátky. Ty si namáčíme do ochuceného mléka a vyskládáme jimi dno pekáčku. Na tuto první vrstvu rozprostřeme všechna jablka. Pak druhou vrstvu namočené vánočky. Na tu rozetřeme tvaroh. Uhladíme a na to naskládáme třetí vrstvu namočené vánočky.

Vložíme to vyhřáté trouby na 160°C a pečeme 45 minut.

Na konci této doby si z bílků které nám zbyly ušleháme tuhý sníh a všleháme do něj cukr, který nám zbyl z jablek.  Žemlovku vyndáme z trouby, potřeme sněhem a vrátíme dopéct na cca 15 minut, nebo do zhnědnutí sněhu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno