Pažitka
Název:

Svatomartinské kynuté rohlíčky


Svatomartinské kynuté rohlíčky


Ingredience:
Těsto:
droždí20 g
máslo - rozpuštěné150 g
mléko300 ml
polohrubá mouka500 g
cukr krupice3 lžíce
žloutky4 ks
malý citron - kůra1 ks
vanilkový cukr1 ks
Maková náplň:
mletý mák150 g
cukr moučka3 lžíce
mléko300 ml
skořice špetka
marmeláda (rybízová, nebo jiná pikantní)1 lžička
Další ingredience:
vejce na potření rohlíčků1 - 2 ks
hladká mouka na vál
pečící papír dle potřeby
Postup přípravy:

Na sv. Martina patří na stůl nejen husa a svatomartinské víno, ale také svatomartinské rohlíčky. Nejčastěji se plní makovou náplní, ale můžete je plnit třeba i povidly. Tady je můj receptík a věřte, že tyto kynuté rohlíčky zachutnají každému. Jo, a pokud do náplně přidáte pár kapek rumu, tak je to hnedle vyšší level.

Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek - kvásek, dělám tak, že dám mléko a cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.

Do mísy nasypeme mouku, vanilkový cukr, přidáme citronovou kůru, žloutky rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vyhněteme těsto, tak aby se nelepilo. Poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem. Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout.

Než vykyne těsto, připravíme si náplň. V hrnci smícháme mák s cukrem a mlékem. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud maková hmota nezhoustne. Nakonec vmícháme marmeládu a dochutíme skořicí. Náplň necháme vychladnout.

Po vykynutí těsto dáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu rozválíme placku a rádýlkem rozdělíme na 8 trojúhelníků. Na každý díl dáme lžičku náplně a stočíme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky ukládáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova.

Podrobné info:
Počet porcí32 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno