Pažitka
Název:

Svatomartinské rohlíčky


Svatomartinské rohlíčky


Ingredience:
Těsto:
špaldová mouka400 g
tuk Hera250 g
zakysaná smetana145 g
sůl špetka
Náplň:
tvaroh250 g
vejce1 ks
cukr krystal2 lžíce
vanilkový pudinkový prášek2 lžíce
Postup přípravy:

Svatomartinské hody nejsou jen o huse a dobrém víně, ale také o nějaké té sladké laskomině. Přiznám se, že letos to byla má premiéra, ale rozhodla jsem se pro svatomartinské rohlíčky. Pokud jde o náplň, tak ta byla u nás jasná, protože u většiny z rodiny převládá chuť na tvaroh. S výsledkem jsme byla moc spokojená a určitě si tyto rohlíčky budeme dělat nejen na svatého Martina.

Nejprve si uděláme tvarohovou náplň. V míse smícháme všechny ingredience a prošleháme. Poté si náplň dám do lednice a nachystáme si těsto.

Doporučuji si tuk vyndat z lednice a nechat při pokojové teplotě trochu povolit, ale jen tak, aby se s ním dobře pracovalo. Pokud by byl tuk moc rozehřátý, museli byste dát těsto ještě na chvíli ztuhnout do lednice. Pakliže budete mít tuk jen lehce povolený, do lednice dávat nemusíte a můžete s těstem rovnou pracovat. Všechny ingredience tedy smícháme dohromady a propracujeme v kompaktní těsto. Náplň si vyndáme z lednice.

Z těsta si uděláme bochánek a rozdělíme jej na osm stejně velkých dílů. Jeden díl si vezmeme a rozválíme jej na kulatou placku. Tuto placku pak rozdělíme na čtvrtiny (vzniknou nám tak čtyři trojúhelníky), na delší stranu trojúhelníku pak dáme 1 - 2 lžičky náplně a pomalu začneme rolovat směrem ke špičce trojúhelníku. Doporučuji první srolování udělat tak, abyste zakryli náplň a ta vám pak při dalším rolování nevytekla. Pakliže máte srolováno, tak ohneme do tvaru rohlíčku a dáme na plech. Pečeme ve vyhřáté https://www.vestavne-spotrebice.cz/vestavne-samostatne-trouby/filtr-znacka-electrolux,aeg,/0/0/0/0/0/ na 180 stupňů cca 15 - 20 minut. Po vyndání z trouby ještě teplé posypeme moučkový cukrem a necháme zchladnout.

Podrobné info:
Počet porcí32 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno