Pažitka
Název:

Švédský jablkový dort


Švédský jablkový dort


Ingredience:
Korpus:
vejce3 ks
cukr krupice50 + 50 g
hladká mouka75 g
studená voda3 lžíce
prášek do pečiva1 lžčka
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
sůl špetka
Jablková hmota:
jablka1 kg
máslo150 g
cukr krupice125 g
vanilkový pudink1 balíček
voda125 ml
mletá skořice1 lžička
Na dokončení:
smetana ke šlehání250 ml
ztužovač šlehačky1 balíček
čokoládové hobliny dle chuti
Postup přípravy:

Podzim, jablka dozrávají. Tak co třeba udělat výborný šťavnatý dort?

Oddělíme žloutky a bílky.

Žloutky šleháme s 50g cukru do světlé pěny. Postupně přidáváme 3 lžíce vody.

Do bílků dáme špetku soli a šleháme. Když začne sníh tuhnout, pomalu přidáváme 50g cukru. Vyšleháme do tuhého sněhu.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosyjeme.

Sníh ručně pomalu vmícháváme do žloutkové směsi a pak přimícháme mouku.

Směs vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy.

Pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 25 minut (zkoušíme špejlí). Pak necháme vychladnout.

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Do většího hrnce dáme vodu a rozmícháme v ní pudinkový prášek, cukr a skořici. Přidáme máslo a zahříváme. Když se máslo rozpustí a přidáme jablka. Mícháme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme trochu vychladnout. Pak nalijeme na korpus a necháme zcela vychladnout.

Šlehačku vyšleháme do tuha se ztužovačem a dáme na vychladlou jablečnou hmotu. Nakonec posypeme čokoládovými hoblinami.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno