Pažitka
Název:

Švestkance


Švestkance


Ingredience:
polohrubá mouka500 g
cukr50 g
sůl5 g
mléko250 ml
celé vejce1 ks
máslo50 g
droždí20 g
mletá citronová kůra1 lžička
švestky dle potřeby
mletý mák dle chuti
cukr moučka dle chuti
máslo2 lžíce
Ingredience:
Postup přípravy:

A tak jsem si říkala, že už mám ty švestky za sebou. Jenže pak jsem odjela k našim a táta jeden večer společně s košem lískáčů přinesl i takový malý košík švestek. Prý že bych mohla klukům upéct švestkance.

Se švestkanci ovšem byla potíž. Zalovila jsem v paměti. Vybavilo se mi zaprvé to, že se mi upečené švestkance vždycky na pohled líbily. A pak taky to, že jsem nikdy neměla ráda kombinaci máku a švestek. A protože bylo dopoledne a já neměla co dělat a máma byla v práci (kvůli receptu), zasedla jsem k internetu, abych se řádně poučila.

 

Nic. To se mi ještě nestalo. Švestkance oficiálně neexistují. Dají se najít švestkové bochánky s mákem nebo švestkové buchty, také buďáky (švestkance jinak pojmenované - a nebo naopak, kdo ví) ale švestkance zkrátka ne. A to je tady v okolí Sázavy v sezóně peče snad každá hodpodyňka. Je to takové mikroregionální jídlo s mikroregionálním názvem, zdá se mi. :-)
 
V hrnku utřeme droždí se lžičkou cukru, zalijeme ho trochou vlažného mléka a zaprášíme moukou. Odložíme ho někam na teplé místo a necháme vzejít kvásek. 
 
V rendlíku ohřejeme mléko a v něm rozpustíme máslo. Necháme ho prochladnout tak, aby bylo pouze vlažné. 
 
Ve větší míse promícháme mouku, cukr, sůl a citronovou kůru a uprostřed uděláme důlek. Do něj přidáme kvásek a mléko s rozpuštěným máslem a rozkvrdlaným vejcem. Zaděláme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme ho kynout tak dlouho, dokud se alespoň dvakrát nezvětší.
 
Pak z něho tvarujeme kuličky, které prsty roztahujeme na tenké placky. Doprostřed každé placky dáme lžičku máku smíchaného s cukrem a tři až čtyři poloviny švestek, placku sbalíme do bochánku a položíme ji spojem dolů na vymazaný plech. Mezi bochánky necháme dostatečně velké mezery. Přikryjeme je utěrkou a necháme ještě nějakou dobu kynout. 
 
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů tak dlouho, dokud nezezlátnou (cca půl hodiny).
 
Ještě horké bochánky potřeme rozpuštěným máslem, budou tak vláčnější.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno