Pažitka
Název:

Švestková BBQ omáčka (i ke sterilování)


Švestková BBQ omáčka (i ke sterilování)


Ingredience:
Ingredience:
vypeckované švestky2,5 kg
cibule2 ks
olej5 lžic
rajčatová passat200 ml
česnek5 stroužků
zázvorcca 3 cm
worcester3 lžíce
bílý vinný nebo jablečný ocet2 lžíce
javorový sirup (lze nahradit třtinovým cukrem)3 lžíce
dijonská hořčice1 lžíce
uzená paprika2 lžíce
sůl (kouřová)1 lžíce
velký bobkový list3 ks
tymián pár snítek
čerstvě mletý pepř dle chuti
sriracha nebo chilli paprička (nemusí být)1 lžíce
Postup přípravy:

Letos nás teda příroda obdařila. Dozrává všechno ovoce skoro najednou a já už nevím, co a jak zpracovávat dřív. Dostala jsem koš švestek, byly krásně měkké a už na stromě držely tak tak. A co s nimi? Koláčů všemožných chutí už jsme přejedeni, povidla ještě mám, tak jsem dumala, až jsem vymyslela tuhle skvělou BBQ omáčku. Můžete ji použít ihned, perfektně se hodí ke grilovanému masu či minutkám nebo k namáčení různých sýrů jako chuťovka. Můžete ji udělat i do zásoby a sterilovat. Určitě se bude během roku hodit.

A dělala jsem i z meruněk, taky dobrota.

Vypeckované švestky vložte spolu s česnekem a zázvorem do mixéru a rozmixujte. V hrnci na oleji zesklovaťte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte rozmixované švestky, rajčatovou passatu a všechny ostatní ingredience. Promíchejte a při střední teplotě vařte půl hodiny. Jak omáčka houstne a probublává, má tendenci prskat. Je lepší použít poklici. Nechte ale kousek odkrytý, aby se mohla vypařovat tekutina. Dávejte pozor na připálení, občas ode dna promíchejte. Nakonec omáčku ještě rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte.

Omáčku můžete použít ihned nebo ji sterilovat do zásoby v dobře vymytých a vysušených sklenkách. Sterilujte 20 minut při 80°C.

Lze také horké naplnit do sklenek, dobře uzavřít a otočit dnem vzhůru. Takto sklenky nechte do úplného zchladnutí.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno