Pažitka
Název:

Švestkové knedlíky s mákem


Švestkové knedlíky s mákem


Ingredience:
Těsto:
hrubá mouka400 g
brambory400 g
tvaroh300 g
vejce1 ks
máslo15 g
sůl špetka
Na dokončení:
švestky10 - 14 ks
Rozvar:
švestky6 - 8 ks
přepuštěné máslo1 lžíce
třtinový cukr2 lžíce
Grand Marnier3 lžíce
Na zdobení:
zakysaná smetana200 g
mletý mák100 g
moučkový cukr60 - 80 g
rozpuštěné máslo dle potřeby
Postup přípravy:

Ať to jsou knedlíky s jahodami, meruňkami nebo švestkami, vždycky je připravuji z tohoto tvarohovo-bramborového těsta. Jediné borůvkové u nás frčí kynuté. A kombinace švestek a máku je pro mě prostě nadčasová.

1. Uvařené brambory si oloupeme a nastrouháme najemno. Necháme je vychladnout.

2. Na pánvi si rozpustíme máslo, na kterém orestujeme na čtvrtky nakrájené švestky. Přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Odstavíme a zalijeme Grand Marnier. 

3. Brambory smícháme s moukou, solí, tvarohem, vejcem a povoleným máslem. Vypracujeme hladké těsto.

4. Dáme si vařit vodu do hrnce. Mezitím si vypeckujeme švestky. Každou švestku zabalíme do těsta.

5. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 minut, dokud nám nevyplavou. 

6. Uvařené knedlíky rozkrojíme a servírujeme na švestkový rozvar. Dozdobíme zakysanou smetanou a mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Vše nakonec polijeme rozpuštěným máslem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno