Pažitka
Název:

Švestkovo-jablečný koláč s drobenkou ze skořice a ovesných vloček


Švestkovo-jablečný koláč s drobenkou ze skořice a ovesných vloček


Ingredience:
Těsto:
vychlazené máslo100 g
hladká mouka220 g
moučkový cukr nebo sypká stévie40 g
žloutek1 ks
zakysaná smetana nebo selský jogurt2 lžíce
mletá skořice1 a 1/2 lžíce
sůl špetička
velké mražené švestky6 - 8 ks
jablko2 ks
Náplň:
měkký tvaroh1 kelímek
vejce2 ks
moučkový cukr nebo stévie40 g
citronový cukr1 balíček
zakysaná smetana nebo jogurt zbytek kelímku
Drobenka:
polohrubá mouka20 g
ovesné vločky20 g
moučkový cukr nebo stévie40 g
máslo40 g
skořice2 lžíce
Postup přípravy:

U tohoto receptu jsem dlouho váhala,nikdy jsem ještě nedávala na korpus fazole a tak jsem si vyzkoušela jinou verzi koláče. Sice je to pracnější, ale ve výsledku moc dobré. Manžel mi na něj chodil se lžičkou a býval by ho snědl, aniž bych ochutnala…se slovy to udělej zase.

Mouku smícháme s uvedenými ingrediencemi a vypracujeme tužší těsto, které dáme na 60-80 minut do chladu.

Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do keramické formy vymazané máslem. Těsto propícháme vidličkou, pokryjeme pečícím papírem a zatížíme fazolemi. Takto pečeme cca 10-15 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů. Mezitím si vyšleháme náplň z tvarohu, smetany, vajec a cukru. Náplň nalijeme na předpečený korpus a poklademe švestkami řezem dolů a posypeme pokrájenými a omytými jablky kolem dokola celé formy. Vše posypeme drobenkou z ovesných vloček, cukru, mouky, skořice a másla. Dáme znovu péci na cca 180 stupňů na cca 20-25 minut dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno