

| Svíčková: | |
| pravá hovězí svíčková (nebo hovězí maso zadní) | 750 g |
| mrkev | 150 g |
| celer | 150 g |
| petržel | 75 g |
| větší cibule | 1 ks |
| slanina nakrájená na úzké klínky | 50 g |
| máslo | 150 g |
| sádlo | 150 g |
| sůl | dle chuti |
| mletý pepř | špetka |
| celý pepř | pár kuliček |
| nové koření | pár kuliček |
| bobkový list | 1 ks |
| tymián | špetka |
| citrónová šťáva | pár kapek |
| cukr | dle potřeby |
| plnotučná hořčice | 100 g |
| hladká mouka + voda | dle potřeby |
| šlehačka (příp. mléko na zředění) | 250 ml |
| citron (nakrájený na plátky) | 1 ks |
| brusinkový kompot | dle chuti |
| Knedlíky: | |
| vejce | 2 ks |
| starší pečivo | 2 ks |
| polohrubá mouka | 1 hrnek |
| mléko | 1 hrnek |
| petržel | hrstka |
| sůl | 1 lžička |
| hrubá mouka a máslo | na vymazání a vysypání hrnečků |
Maso krájíme přes vlákna. Na talíři dozdobíme šlehačkou, plátkem citrónu a brusinkovým kompotem.
Připravíme si všechny potřebné suroviny a můžeme začít!
Kořenovou zeleninu omyjeme, očistíme a na hrubém struhadle nastrouháme. Polovinu smíchané zeleniny odložíme na druhý den do lednice. Maso odblaníme. 1/2 špeku nakrájíme na klínky, zbylý dáme opět do lednice na druhý den. Úzkým nožem prořízneme maso po vláknech. Pomocí prstu otvor zvětšíme a špek vložíme dovnitř.
Maso vložíme do mísy, nebo hrnce, na který máme pokličku a zahrneme zeleninou. Zasypeme 1/2 nakrájené cibule. Druhou polovinu opět vložíme do lednice na druhý den. Připravíme si koření. Kuličky jalovce, nového koření, pepře, bobkový list a tymián vložíme buď do sáčku z netkané textilie, nebo ho vložíme do "sítka" na sypaný čaj. Zeleninu s masem a "sáčkem" s kořením osolíme, opepříme a zalijeme octem a vodou v poměru 1:3.
Přikryjeme pokličkou a dáme odležet do druhého dne do lednice, či na balkón, pokud nemrzne. V kastrolu, který lze vložit do trouby, rozpálíme sádlo. Na něm restujeme zeleninu, kterou jsme měli v lednici, restujeme do červena. Přidáme i druhou polovinu cibule, přihodíme druhou polovinu špeku nakrájeného na kostičky. Vše spolu restujeme, než se špek částečně rozpustí.
Zarestujeme i 3 plátky citrónu a hořčici. Vložíme naložené maso, zalijeme nálevem spolu se zeleninou a "sáčkem" s kořením. Podle potřeby dolijeme vodu, provaříme a vložíme do vyhřáté trouby přiklopené péci - dusit. Podléváme, podle potřeby (já jsem nepodléval). Maso čas od času obracíme.
Mezi dušením si připravíme knedlíky. 3 stejné hrnky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečivo nakrájíme na malé kostičky, petržel nasekáme. Do mísy nasypeme mouku, zalijeme mlékem, přidáme petržel a sůl. Důkladně promícháme, oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do směsi. Tou naplníme hrnky do 3/4 a vložíme do velkého hrnce s vařící vodou tak, aby hladina vody byla cca do 1/3 výšky hrnků. Přiklopíme pokličkou a vaříme 25 minut na mírném plameni. Neodklápíme!
Po uplynutí 25 minut hrníčky položíme na bok a čekáme, až se samy uvolní. (opravdu vypadnou) :-)
Když je uvařené maso, vyjmeme ho z omáčky, kterou povaříme už opět na plotně.
Mezitím si důkladně rozmícháme vodu spolu s hladkou moukou. Vyjmeme sáček s kořením a mouku vmícháme do omáčky. Povaříme minimálně 15 minut. Nalijeme smetanu a opět povaříme. Případně zředíme mlékem, (já jsem neředil). Dochutíme cukrem, šťávou ze zbylého citrónu, dosolíme a zjemníme máslem, krátce povaříme a rozmixujeme, aby byla omáčka hladká, popřípadě propasírujeme.
PŘEJI DOBROU (ČESKOU) CHUŤ !