

| Ingredience: | |
| hovězí zadní | 1 kg |
| mrkev | 2/4 z celkové zeleniny |
| celer | 1/4 z celkové zeleniny |
| petežel | 1/4 z celkové zeleniny |
| cibule | 2 ks |
| celý pepř | pár kuliček |
| nové koření | pár kuliček |
| bobkový list | 1 ks |
| ocet | dle chuti |
| vývar | dle potřeby |
| smetana | dle potřeby |
| Karlovarský knedlík: | |
| den staré rohlíky | dle potřeby |
| vlažné mléko | dle potřeby |
| žloutek | 2 ks |
| máslo | kousek |
| sůl | špetka |
| hrubá mouka | dle potřeby |
| bílky (sníh) | 2 ks |
Svíčkovou doma dělá každý a dle každého je ta jeho vždy nejlepší.
Já se držím klasiky - den předem naložit prošpikované a nasolené maso do kořenovky – celer, petržel, cibule a mrkev, dávám celý pepř, nové koření a bobkový list. Celé to přeliji nálevem z octa a vody, maso ještě přeliji přepuštěným máslem. Druhý den do předehřáté trouby a peču podle velikosti masa na 180-190 °C cca 3 hodiny. Tento čas je však orientační a záleží na velikosti a druhu masa. Poté maso vyjmout, přepasírovat, nebo rozmixovat zeleninu bez koření, zředím vývarem a zjemním smetanou. Hotovou omáčku dochutím. Na karlovarský knedlík rovněž najdete spoustu receptů. Já nakrájím den staré rohlíky na kostičky, přidám vlažné mléko, dva žloutky a rozpuštěné máslo, sůl. Tuto hmotu doplním o hrubou mouku, propracuji rukou a přidám sníh ze dvou bílků. Vytvořím knedlíky, které zabalím do vlhkého ubrousku a zavážu na každé straně dvakrát cca 1,5 cm od sebe. Dáme vařit a po pěti min. uvolníme první provázek. Pak vaříme ještě 20 minut.
Podrobné info: