Pažitka
Název:

Svíčková pečeně


Svíčková pečeně


Ingredience:
Ingredience:
hovězí zadní1 kg
mrkev2/4 z celkové zeleniny
celer1/4 z celkové zeleniny
petežel1/4 z celkové zeleniny
cibule2 ks
celý pepř pár kuliček
nové koření pár kuliček
bobkový list1 ks
ocet dle chuti
vývar dle potřeby
smetana dle potřeby
Karlovarský knedlík:
den staré rohlíky dle potřeby
vlažné mléko dle potřeby
žloutek2 ks
máslo kousek
sůl špetka
hrubá mouka dle potřeby
bílky (sníh)2 ks
Postup přípravy:

Svíčkovou doma dělá každý a dle každého je ta jeho vždy nejlepší. 

Já se držím klasiky - den předem naložit prošpikované a nasolené maso do kořenovky – celer, petržel, cibule a mrkev, dávám celý pepř, nové koření a bobkový list. Celé to přeliji nálevem z octa a vody, maso ještě přeliji přepuštěným máslem. Druhý den do předehřáté trouby a peču podle velikosti masa na 180-190 °C cca 3 hodiny. Tento čas je však orientační a záleží na velikosti a druhu masa.  Poté maso vyjmout, přepasírovat, nebo rozmixovat zeleninu bez koření, zředím vývarem a zjemním smetanou. Hotovou omáčku dochutím. Na karlovarský knedlík rovněž najdete spoustu receptů. Já nakrájím den staré rohlíky na kostičky, přidám vlažné mléko, dva žloutky a rozpuštěné máslo, sůl.  Tuto hmotu doplním o hrubou mouku, propracuji rukou a přidám sníh ze dvou bílků. Vytvořím knedlíky, které zabalím do vlhkého ubrousku a zavážu na každé straně dvakrát cca 1,5 cm od sebe. Dáme vařit a po pěti min. uvolníme první provázek. Pak vaříme ještě 20 minut. 

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Zdeněk Ernest

    zavřít okno