Pažitka
Název:

Svíčková podle Mony


Svíčková podle Mony


Ingredience:
Ingredience:
hovězí plec loupaná1,2 kd
špek100 g
oloupaná mrkev250 g
oloupaný celer200 g
oloupané petržele200 g
oloupaná cibule300 g
oloupaná jablka200 g
bobkový list6 ks
pepř10 kuliček
sádlo1,5 lžíce
máslo60 g
cukr100 g
plnotučná hořčice2 lžíce
ocet100 ml
suché bílé víno150 ml
citron2 kolečka
nastrouhaná kůra z citronu1 lžička
jíška3 lžíce
smetana250 ml
sůl1 špetka
pepř1 špetka
brusinky1 sklenička
horká voda na podlití
Postup přípravy:

A je po ježíšku! Co se jí na Boží hod u vás? U nás je to svíčková s karlovarským knedlíkem. Mimochodem je to jedno z jídel, které vůbec nejím, ale vařím nejraději. Takhle mě to naučila moje maminka a pan Roman Vaněk.

Cibuli a jablíčko nakrájíme na kostičky.
Mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo.
Špek nakrájíme na úzký špalíčky a dáme je na 15 minut do mrazáku.
Koření svážeme do plátýnka nebo zavřeme do čajového sítka.
V mase prořízneme úzkým nožem otvory, do kterých vsuneme namražené špalíčky špeku.
Pak maso svážeme kuchyňským provázkem, aby drželo tvar a důkladně ze všech stran osolíme, opepříme.
V kastrolu rozpálíme sádlo na vyšším ohni a maso na něm zprudka opečeme.
Když je pěkně hnědé ze všech stran, vyndáme ho na talíř.
Snížíme plamen pod polovinu a do výpeku přidáme máslo s kořenovou zeleninou. Tu restujeme za častého míchání dozlatova. Zabere to chvilku, ale vyplatí se. 
Pak přihodíme cibuli a zase restujem dozlatova.
Následuje jablíčko, plátky citronu a totéž. Pořád mícháme!
Když je celá zeleninová směs hezky zlatá, přidáme cukr, promícháme a necháme ho rozpustit.
Přidáme hořčici, pytlíček s kořením, promícháme, přilijeme ocet a necháme ho úplně vyvařit tak, aby na dně kastrolu zbyl jen tuk a žádná tekutina.
Zalijeme vínem, které odvaříme na polovinu objemu, vložíme zpět maso a zalijeme ho horkou vodou, aby bylo téměř ponořené.
Přidáme lžičku soli, přivedeme k varu, a pak stáhneme oheň na minimum. Přiklopíme poklicí a necháme pomalu dusit cca 2,5 hodiny nebo do změknutí masa.
Poté vyjmeme sáček s kořením, kůru z koleček citronu a maso, které dáme stranou na teplé místo.
Většinou je zelenina v omáčce dostačující k jejímu zahuštění. Pokud je omáčka řídká, můžete ji dohustit připravenou jíškou. Tu je pak třeba ještě 15 minut provařit.
Do omáčky přilijeme smetanu, rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme ještě přepasírovat přes jemné síto.
Na závěr ji dochutíme solí a trochou citronové šťávy, dle chuti.
Maso nakrájíme na plátky a necháme prohřát v hotové omáčce.
Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem a brusinkama.

Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno