

| Ingredience: | |
| hovězí maso (loupaná plec) | 1,5 kg |
| špek | 100 g |
| sůl | špetka |
| čerstvě mletý pepř | špetka |
| sádlo | 1 lžíce |
| máslo + 1 lžíce na dokončení | 140 g |
| mrkev | 2 ks |
| petržel | 1 ks |
| celer | 1/4 ks |
| cibule | 1 ks |
| jablko | 1 ks |
| cukr | 100 g |
| ocet | 150 ml |
| plnotučná hořčice | 2 lžíce |
| bobkový list | 2 ks |
| nové koření | 6 kuliček |
| pepř | 6 kuliček |
| kůra a šťáva z 1/2 biocitronu | dle chuti |
| bílé víno | 125 ml |
| hovězí vývar | 750 ml |
| hladká mouka | 50 g |
| smetana | 250 ml |
| brusinky | dle chuti |
| Žemlové knedlíky: | |
| starší žemle | 8 ks |
| vejce | 2 ks |
| máslo | 30 g |
| mléko | 400 ml |
| nasekaná petrželka | hrst |
| sůl | špetka |
| čerstvě mletý pepř | špetka |
| hrubá mouka | dle potřeby |
Co Čech, to jiný recept na svíčkovou. Tento je trochu pracnější, ale opravdu vynikající.
Špek si nakrájíme na špalíky a dáme do mrazáku.
Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme,
V hrnci rozpustíme sádlo a 60 g másla. Přidáme zeleninu. Opékáme dozlatova. Pak přidáme cibuli a ještě chvilku opékáme. Pak přidáme jablko nakrájené na kostičky, cukr, hořčici, citronovou kůru a koření, které jsme si zabalili do plátýnka. Zalijeme octem a mícháme. Vaříme tak dlouho, dokud se tekutina úplně neodpaří. Vypneme a necháme vychladnout. Mezitím vyndáme špek z mrazáku a prošpikujeme maso.
Vychladlou směsí obalíme maso a dáme do lednice (klidně i na 2 dny).
Pak buď dáme do hrnce, nebo jako já do pomalého hrnce, přidáme víno a vývar a vaříme do měkka.
Potom maso vyndáme, též koření.
80 g másla rozehřejeme a zpěníme na něm mouku. Jíškou zahustíme omáčku. Provaříme 10 minut.
Tyčovým mixérem rozmixujeme a ještě propasírujeme.
Nakonec zjemníme smetanou, máslem a dochutíme citronovou šťávou.
Na knedlíky nakrájíme žemle na kostičky, dáme do mísy, osolíme a opepříme. Pokropíme rozpuštěným máslem. V mléku rozšleháme vajíčka a nalijeme na žemle. Necháme asi 30 minut odležet, aby se žemle nasákly. Přidáme nasekanou petrželku a podle potřeby mouku. Lehce promícháme a z hmoty tvoříme koule o průměru 6 cm. Dobře je zmáčkneme, aby se nám nerozpadly při vaření. Vaříme na páře asi 15 minut.
Podrobné info: