Pažitka
Název:

Svíčková se žemlovým knedlíkem


Svíčková se žemlovým knedlíkem


Ingredience:
Ingredience:
hovězí maso (loupaná plec)1,5 kg
špek100 g
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
sádlo1 lžíce
máslo + 1 lžíce na dokončení140 g
mrkev2 ks
petržel1 ks
celer1/4 ks
cibule1 ks
jablko1 ks
cukr100 g
ocet150 ml
plnotučná hořčice2 lžíce
bobkový list2 ks
nové koření6 kuliček
pepř6 kuliček
kůra a šťáva z 1/2 biocitronu dle chuti
bílé víno125 ml
hovězí vývar750 ml
hladká mouka50 g
smetana250 ml
brusinky dle chuti
Žemlové knedlíky:
starší žemle8 ks
vejce2 ks
máslo30 g
mléko400 ml
nasekaná petrželka hrst
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
hrubá mouka dle potřeby
Postup přípravy:

Co Čech, to jiný recept na svíčkovou. Tento je trochu pracnější, ale opravdu vynikající.

Špek si nakrájíme na špalíky a dáme do mrazáku.

Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme,

V hrnci rozpustíme sádlo a 60 g másla. Přidáme zeleninu. Opékáme dozlatova. Pak přidáme cibuli a ještě chvilku opékáme. Pak přidáme jablko nakrájené na kostičky, cukr, hořčici, citronovou kůru a koření, které jsme si zabalili do plátýnka. Zalijeme octem a mícháme. Vaříme tak dlouho, dokud se tekutina úplně neodpaří. Vypneme a necháme vychladnout. Mezitím vyndáme špek z mrazáku a prošpikujeme maso.

Vychladlou směsí obalíme maso a dáme do lednice (klidně i na 2 dny).

Pak buď dáme do hrnce, nebo jako já do pomalého hrnce, přidáme víno a vývar a vaříme do měkka.

Potom maso vyndáme, též koření.

80 g másla rozehřejeme a zpěníme na něm mouku. Jíškou zahustíme omáčku. Provaříme 10 minut.

Tyčovým mixérem rozmixujeme a ještě propasírujeme.

Nakonec zjemníme smetanou, máslem a dochutíme citronovou šťávou.

Na knedlíky nakrájíme žemle na kostičky, dáme do mísy, osolíme a opepříme. Pokropíme rozpuštěným máslem. V mléku rozšleháme vajíčka a nalijeme na žemle. Necháme asi 30 minut odležet, aby se žemle nasákly.  Přidáme nasekanou petrželku a podle potřeby mouku. Lehce promícháme a z hmoty tvoříme koule o průměru 6 cm. Dobře je zmáčkneme, aby se nám nerozpadly při vaření. Vaříme na páře asi 15 minut.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno