Ingredience: | |
falešná svíčková | 700 g |
větší mrkev | 3 ks |
malá petržel | 1 ks |
malý celer | 1 ks |
šalotka | 2 ks |
jablečný ocet | cca 10 ml |
bobkový list | 4 ks |
nové koření | 6 kuliček |
slunečnicový olej | 150 ml |
sůl | dle chuti |
hnedý cukr | 1 lžíce |
mandlová smetana | 250 ml |
Příloha: | |
bramborové noky | dle potřeby |
rybíz ala brusinky | dle chuti |
Pro ABKM (alergie na kravské mléko). Jelikož jsme neustále v dietním režimu Davida kvůli ABKM i mého "redukčního", tak tuto svíčkovou milujeme. Díky mandlové smetaně ji můžeme všichni dietáři naší rodiny.
Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Kořenovou zeleninu a cibuli nastrouháme nahrubo. Připravíme si hrnec vhodný do trouby a rozehřejeme olej, asi 2/3. Orestujeme zeleninu. Po chvíli přidáme koření. Orestujeme společně a směs zasypeme cukrem. Necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme ocet, případně podmíněné trochou vody. Připravíme si maso, dle chuti a potřeby ho můžeme také prošpikovat slaninou. Na pánvi rozehřejeme zbytek oleje. Maso osolíme a opečeme ze všech stran. K zeleninovému základu přidáme opečené maso, vložíme do trouby a pomalu pečeme cca 75- 90 minut. Po upečení vyjmeme maso, které uchováme v teplé. Ze zeleniny vybereme koření a zeleninu rozmixujeme, přilijeme mandlovou smetanu. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme mandlové mléko, pokud řidší připravíme si zahuštění z mandlového mléka a rýžové mouky. Společně chvíli provaříme. Maso vrátíme do omáčky a můžeme nechat rozležet. Podáváme s bramborovými noky a rybízem ala brusinky od Barunky - Mámy v kuchyni.
Podrobné info: