Pažitka
Název:

Syrovátkový chléb se sušenými rajčaty a cibulkou


Syrovátkový chléb se sušenými rajčaty a cibulkou


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka400 g
žitná nebo chlebová mouka100 g
cukr1 lžička
čerstvé roždí42 g
vlažná syrovátka300 ml
sůl1,5 lžičky
nasekaná sušená, v oleji naložená rajčata5 ks
na troše oleje osmaženácibulka (nakrájená na drobné kousky)5 lžic
olej2 lžíce
Postup přípravy:

To mi takhle včera zbyla doma syrovátka z domácího sýru, smažená cibulka od oběda, v lednici jsem našla otevřená sušená rajčata... A už jsem špekulovala, jak tyto tři suroviny skamarádit.

Droždí posypeme cukrem, přidáme lžičku mouky a zalijeme třemi lžícemi vlažné syrovátky. Necháme vzejít kvásek.

Mezi tím v míse smícháme mouky se solí, pak přidáme syrovátku, cibuli i rajčata a nakonec kvásek. Smícháme měchačkou a pak ručně propracujeme asi deset minut, až je těsto pěkně hladké. Poprášíme lehce hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, chlebíčkovou formu vymažeme olejem a těsto do ní přemístíme. Opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny dokynout. Nakonec těsto na horní části propícháme vidličkou nebo uděláme nožem mělké zářezy a vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C. Pečeme 15 minut a v případě potřeby po této době zakryjeme alobalem. Dopékáme ještě asi 20 minut a pak chleba vyjmeme z trouby. Přemístíme jej na mřížku a necháme vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno