

| Těsto: | |
| droždí | 1/2 kostky |
| vlažná voda | 250 ml |
| hladká mouka | 500 g |
| eidam | 200 g |
| sůl | 2 lžičky |
| olivový olej | 4 lžíce |
| polohrubá mouka | na podsypání |
| Náplň: | |
| středně velká cibule | 2 ks |
| olej | 2 lžíce |
| kysané zelí | 500 g |
| eidam | 200 g |
| vejce | 2 ks |
| bílek | 1 ks |
| mletý pepř | dle chuti |
| mletý kmín | dle chuti |
| cukr | 1 lžička |
| hladká mouka | 2 lžičky |
| hladká mouka | 300 - 400 g |
| žloutek + lžíce mléka na potření | 1 ks |
| pažitka k podávání | dle chuti |
V pořadu Kluci v akci mne zaujal tento koláč. Nedalo mi to a vyzkoušela jsem ho. Musím říci, že opravdu nemá chybu! Nádherně voní a báječně chutná.
Droždí promícháme s vlažnou vodou a trochou mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Poté smícháme se zbytkem mouky, nastrouhaným eidamem, solí a olejem. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme hodinu kynout. Poté vyválíme 2/3 těsta do tvaru plechu a navršíme náplň. Ze zbytku těsta vykrájíme pruhy, které ozdobně navršíme do tvaru mřížky a potřeme žloutkem. Do okýnek mřížky vyskládáme kolečka klobásy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 40 - 45 minut.
Náplň
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule dosklovata, přidáme mouku a cukr. Pak přidáme pokrájené zelí, z něhož jsme předem vymačkali přebytečnou šťávu. Podusíme a necháme vychladnout. Nahrubo nastrouhaný sýr smícháme s vajíčky, bílkem a kořením. Vše promícháme s dušeným zelím a poklademe na připravené těsto.
Podrobné info: