Pažitka
Název:

Sýrový mazanec


Sýrový mazanec


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka500 g
sůl1 lžička
sušené droždí1 sáček
cukr špetka
pepř dle chuti
nasekané bylinky (pažitka, petrželka, jarní cibulka) dle chuti
strouhaný parmazán120 g
strouhaný čedar nebo jiný sýr120 g
vejce1 ks
vlažná voda200 ml
olivový olej60 g
kysaná smetana nebo bílý jogurt100 g
vejce na potření
sekané mandle na posypání
Postup přípravy:

Velikonoce se blíží a všichni pečeme sladké mazance a co takhle zkusit slaný mazanec se sýrem? Kdo by si dal?

Prosátou mouku dáme do mísy a smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, nasypeme do něj droždí, trošku ho pocukrujeme a zalijeme troškou vlahého mléka, necháme 5 minut. Pak přidáme ostatní přísady a propracujeme těsto. Necháme hodinu kynout, pak vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Uděláme dva bochánky a dáme na plech s pečícím papírem, nebo dáme do dvou dortových forem o průměru 17 cm. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem, na bocháncích vystřihneme kříž a posypeme mandlemi. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 190 stupňů asi 40 minut. Raději vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí. 
Sýrové bochánky výborně chutnají s pomazánkou nebo uzeným masem, ale také výborně chutnají samotné.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská - Rubášová

    zavřít okno