Pažitka
Název:

Tabbouleh aneb bylinkový salát s petrželkou a rajčaty

vegetariánský recept


Tabbouleh aneb bylinkový salát s petrželkou a rajčaty


Ingredience:
Ingredience:
bulgur120 g
středně velká rajčata4 - 5 ks
hladkolistá petrželka4 hrsti
máta1 - 2 hrsti
olivový olej4 lžíce
hrubozrnná sůl dle chuti
citron - šťáva z něj1/2 ks
Postup přípravy:

Tabbouleh je salát původem z Libanonu, ale připravuje e prakticky na celém Blízkém východě a s postupující globalizací vlastně po celém světě. V létě obstojí nejen coby ideální doprovod grilovaného i jinak upraveného masa, ale i sám o sobě, například jako lehký oběd. Někdy se o tabboulehu mluví jako o salátu z bulguru a rajčat, jeho klíčovou ingrediencí jsou však petrželové listy, a to ty velké, hladké žádná kudrnka. Tabbouleh je doslova samá petržel. Tabbouleh má řadu variant a tak místo bulguru je možné použít kuskus nebo i quinou.

Nejprve si uvaříme bulgur dle návodu na obalu. Bulgur propláchneme a vaříme v osolené u vodě (nebo pokud chceme mít bulgur jemnější tak v mléce) cca 15 minut. Poté jej necháme ještě 5 minut dojít pod pokličkou. Mezitím si nakrájíme rajčata na kostičky a nasekáme petrželku a mátu. V míse si smícháme olivový olej s trochou citronové šťávy a špetkou soli a promícháme. Poté přidáme nasekané bylinky (petrželku s mátou, dávám v poměru 2:1). Necháme chvíli marinovat a pak přidáme nakrájená rajčata zchladlý bulgur a promícháme. Pokud je třeba tak ještě přidáme citronovou šťávu a osolíme. Můžeme podávat jak bylinkový salát nebo jako přílohu.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno