Pažitka
Název:

Tagliatelle al prosciutto (čerstvé tagliatelle s prosciuttem)


Tagliatelle al prosciutto (čerstvé tagliatelle s prosciuttem)


Ingredience:
Ingredience:
čerstvé tagliatelle250 g
hladkolistá petržel pár lístků
pepř špetka
hrubá mořská sůl dle chui
prosciutto50 g
malá červená cibule1/2 ks
máslo kousek
tvrdý sýr parmezánového typu (Gran Moravia)1 hrst + na posypání
Postup přípravy:

Dneska jsem opět byla doplnit své zásoby a stavila se v krámku Gran Moravia. U nás v Liberci asi jediný obchod s kvalitními a opravdu italskými surovinami. Vzala jsem si hned několik mých oblíbených ingrediencí, na které se mi sbíhala chuť už delší dobu. A je to vynikající italské prosciutto, pěkně poctivé nasekané máslo a čerstvé těstoviny – tagliatelle.

Receptů s prosciuttem je všude spousta, existují různé varianty s prosciuttem a citrónem,rukolou, hráškem, houbami a nebo třeba se smetanou. Ta kterou mám pro vás dnes je asi ze všech nejjednodušší. Nepotřebujete k ní prakticky nic výjimečného nebo složitého, pouze se zaměřte na kvalitní suroviny a především na dobré prosciutto. Na tom totiž celý recept stojí. Prosciutto dodá celému receptu tu jedinečnou chuť a vůni. Dobré těstoviny jsou pak samozřejmě nutností.

Tagliatelle si můžete udělat i doma (recept najdete zde) nebo si je koupit. Určitě pokud si můžete vybrat, tak doporučuji čerstvé.

Máslo dejte rozpustit na pánev a přidejte na drobno nakrájenou cibulku. Osmahněte ji dozlatova a přidejte prosciutto nakrájené na drobné kousky. Nesmažte ho příliš dlouho, aby neztvrdlo a nedostalo příliš slanou chuť. Časově stačí tak 1 minuta.

Mezitím dejte vařit vodu na těstoviny, osolte ji. Do vroucí vody dejte vařit tagliatelle (čerstvé jsou hotové již za 2-3min). Hotové těstoviny sceďte a smíchejte se směsí v pánvi. Opepřete větším množstvím pepře, přidejte petržel nakrájenou nadrobno a zasypte sýrem. Všechno promíchejte a podávejte ještě posypané sýrem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno