Pažitka
Název:

Tamarindová pasta


Tamarindová pasta


Ingredience:
Ingredience:
tamarind v lusku450 - 500 g
badyán2 hvězdičky
skořice2 svitky
semínka koriandru1 lžička
hřebíček5 ks
citronová tráva1 stonek
zázvor dle chuti
třtinový cukr1 lžíce
kyselina citronová na špičku nože
Postup přípravy:

Tamarind Indický je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Dužnina plodů slouží jako potravina, strom však poskytuje mnohostranný užitek.

V listech i plodech je přítomna kyselina tartarová a jablečná. V dřeni plodů jsou obsaženy aminokyseliny serin, beta-alanin, prolin, fenylalanin, leucin a kyselina pipekolová.

Tamarind je opravdu bohatý na vlákniny. Dále obsahuje bílkoviny, má vysoký obsah vápníku, fosforu a železa. Nechybí ani vitaminu C. Vzhledem k obsahu kyselin působí mírně projímavě.

Dužnina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena slouží jako potravina. Má kyselou chuť a může se pojídat syrová, vařená nebo sušená, připravují se z ní přísady do jídel i nápojů. Je například součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní. 

Dužnina plodů tamarindu má využití i v medicíně při tišení horeček, při zácpě a proti kurdějím. Je používána jako léčivo v Indii i v tropické Americe.

Určitě spousta z vás namítne, že je jednodušší pastu rovnou koupit.
Ale není to tak jednoduché. Tamarindová pasta se vyrábí po celé Asii a každá má specifickou chuť podle toho zda je dochucena idickým, čínským, a nebo thajským způsobem.

Já se vydala cestou Asijskou šmrnslou Thaiskem.

Veškeré lusky si vyloupejte a z dužiny oberte i dlouhé žilnaté úpony.

Citrónovou trávu na cibulce tupou stranou nože na několika místech nasekněte.

Přidejte koření a cca hrnek vody.

Zvolte nádobu na vaření ideálně s nepřilnavým povrchem. Já použila keramický wok a směs se ani při redukování nepřichytávala.

Přiklopte pokličkou a duste 20-30 minut na velmi mírném ohni.

Pokud semena opustila svá lůžka, tak je čas celou směs přepasírovat.

Pro největší výtěžnost doporučuji to co vám zbude po pasírování v sítku naředit malým množstvím horké vody z konvice a ještě krátce povařit.

Několik lžic pasty vám tak ještě přibude.

Semínka mají krásně hnědou barvu a lesklou slupku. Barevně připomínají naše kaštany.

Vyrábí se z nich i olej, ale nám jsou k ničemu a tak vše po druhém pasírování s klidem vyhoďte.

Přeceděnou pastu přendejte zpět do woku a na mírném ohni redukujte, dokud se neodpaří většina vody. Pasta ztmavne a zhoustne. Pastu při redukování hlídejte a občas zamíchejte. Mně se osvědčila gumová stěrka.

Sklenici a víčko propláchněte vařící vodou a naplňte horkou pastou. Po vychladnutí skladujte v lednici.

Další možnost je, že naplníte do tvořítek na led a zamrazíte.

Pastu můžete použít jako základ či dochucení mnoha asijských jídel.

Dobrou chuť !

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno