Španělská tortilla: | |
brambory | 250 g |
olivový olej | 2 lžíce |
máslo | 1 lžíce |
červená cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
rozmarýn | snítka |
vejce | 6 - 8 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
máslo | na vymazání formy |
Závitky z pečených lilků plněné ricottou: | |
střední lilek | 1 ks |
olivový olej | 4 lžíce |
česnek | 1 stroužek |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
ricotta | 1 ks |
sušená rajčata naložená v oleji | 3 ks |
vlašské ořechy | hrst |
šalvěj | 2 lístky |
mořská sůl | dle chuti |
Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem: | |
malé bagetky | 2 ks |
lučina | 80 g |
žervé | 80 g |
sušená rajčata naložená v oleji | 3 ks |
bazalka | 8 lístků |
mořská sůl | dle chuti |
Jamon Serrano | 1 balení |
lístky šalvěje | hrst |
olivový olej | 2 lžíce |
máslo | 1 lžíce |
K podávání: | |
sýr Manchego | dle chuti |
chorizo | dle chuti |
olivový olej | dle chuti |
červené víno | dle chuti |
zelené a černé olivy | dle chuti |
Jamon Serrano | dle chuti |
Když se řekne Španělsko, okamžitě se mi vybaví tapas. Mám totiž moc ráda tento způsob stravování, když se všichni sejdete u stolu a každý si může vzít, na co má chuť. Jedná je o tzv. jednohubky. A čím jednodušší, tím oblíbenější. Mezi nejznámější patří například sýr manchego, kvalitní zelené a černé olivy, pražené mandle, pečené papriky nebo ančovičky. Samozřejmě nesmí chybět ani španělská šunka jamón nebo pálivé chorizo. Mezi tapas, které jsou náročnější na přípravu, patří třeba krevety na česneku, smažené kalamáry, tradiční španělská tortilla, či škeble na víně. Já jsem si pro vás připravila několik druhů tapas, které patří mezi mé nejoblíbenější. A protože právě v Lidlu probíhá Španělský týden, máte dobrou příležitost si doma udělat tapas podle vaší chuti.
Španělská tortilla
1) Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (zhruba 3-5 mm). Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje s máslem a brambory osmahněte.
2) Když mají brambory zlatavou barvu, přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli.
3) K orestovaným bramborám a cibuli přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a nadrobno nasekaný rozmarýn. Brambory osolte a opepřete.
4) Na připravenou směs vyklepněte vejce a zlehka promíchejte. Ještě než jsou vajíčka hotová, přendejte směs do zapékacích misek, které si předem vymažte máslem.
5) Tortillu zapečte na 180 stupňů do zlatova (5-8 minut).
Závitky z pečených lilků plněné ricottou
1) Lilek si nakrájejte podélně na zhruba 3-5 mm plátky. Lehce ho posolte a nechte vypotit. Zhruba po 15 minutách lilek otřete papírovou utěrkou a proces opakujte i s druhou stranou lilku.
2) V misce si smíchejte olivový olej, utřený česnek a pepř. Připravené plátky lilku dejte na plech na pečící papír a potřete z horní strany připravenou marinádou. Pečte 10 minut na 200 stupňů. Poté lilek obraťte a potřete marinádou i z druhé strany. Pečte další 2 minuty, než začne lehce zlátnout.
3) Lilek si dejte vychladnout a mezitím si v misce smíchejte ricottu, nakrájená sušená rajčata, nakrájené vlašské ořechy a nadrobno posekanou šalvěj. Směs promíchejte a osolte podle chuti.
4) Vychladlé lilky potřete ricottou a zabalte do ruliček, které propíchnete párátkem.
Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem
1) V misce si smíchejte lučinu, žervé, pokrájená sušená rajčata, posekanou bazalku. Vše dle chuti dosolte.
2) Bagetku si našikmo nakrájejte na plátky a namažte ji připravenou směsí.
3) Na pánvi si rozpalte olej a máslo a vhoďte na ni šalvějové lístky. Po chvíli smažení vám vzniknou tzv. šalvějové chipsy. Měly by zůstat krásně zelené, ale budou křupavé.
4) Na bagetku přidejte kousek Jamon Serrano a jeden šalvějový lístek.
Podrobné info: