Pažitka
Název:

Tapenáda


Tapenáda


Ingredience:
Ingredience:
vypeckované černé olivy1 velký hrnek
nakládané kapary1/2 hrnku
ančovička2 ks
utřený česnek4 stroužky
čerstvá nasekaná petrželka hrstka
olivový olejněkolik lžic
citronová šťáva střik
čerstvě namletý pepř špetka
Postup přípravy:

Tradiční středomořská pochoutka....

Na chvíli zapomeňme na to, že je Marseille tak trochu babylonem všech barev, jazyků a chutí, šedi a špíny, srdečných obyvatel a krásných vůní, netradičně umístěným na jih Francie. Vyzdvihněme pro jednou fakt, že marseillské břehy lemuje protěžované Azurové pobřeží a za humny se rozprostírá snové Provence, tak, jak jej známe z pohlednic. Sušená levandule na tisíc způsobů, voňavá mýdla tradiční marseillské výroby, neopakovatelný hašlerkový odér typického anýzového alkoholu Pastis, všudypřítomné podobenky cikád, ušlechtilé plísně na sýrech, omamná vína, křupavé bagety… a TAPENÁDA.

Tapenáda je tradiční středomořskou pochoutkou, se kterou se jistojistě setkáme nejen v Provence, ale i na celém jižním evropském pobřeží, kterému vládnou kouzelné olivovníky. Různé pasty z oliv se na březích Středozemního moře vyráběly k oživení jídelníčku a prospěchu zdraví určitě již od opravdové nepaměti. Tapenádě, jakou ji známe dnes, dala však údajně vzniknout v 19. století právě Marseille. Slaná aromatická pomazánka, dokonalá souhra všech silných chutí v tapenádě obsažených. Její příprava zabere jen pár minut a chutnat vám bude několik příjemných dlouhých večerů při víně.

Pojďme na ni. Velký hrnek vypeckovaných černých oliv, půl hrnku nakládaných kaparů, dvě ančovičky, čtyři stroužky utřeného česneku, hrstka čerstvé nasekané petrželky, několik lžic dobrého olivového oleje, střik citrónové šťávy, voňavý čerstvě namletý pepř. Mixér, kutr či hmoždíř. Magická olivová pomazánka. Čerstvá francouzská bagetka. Dobré víno. Zábava s milovanými. Voilà!

Pokud rádi experimentujete, skvělou tapenádu připravíte také ze zelených oliv, případně můžete zkusit přidat například sušená rajčata. Bude delikatesní. Výborně se hodí také k dochucení pokrmů či při grilování… balada. Bon appétit!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Kateřina Hadidi

    zavřít okno