Pažitka
Název:

Tapioca puding s kokosovým mlékem a marakujou - bezlepkový, bezlaktózový, veganský


Tapioca puding s kokosovým mlékem a marakujou - bezlepkový, bezlaktózový, veganský


Ingredience:
Ingredience:
tapiokové perličky100 g
voda300 ml
kokosové mléko300 ml
třtinový cukr3 lžíce
vanilka/skořice špetka
marakuja dle potřeby
další sezónní ovoce dle chuti
Postup přípravy:

K tomuto pudingu jsem poprvé našla cestu před 2 lety v práci. Zpočátku na mne působil celkem nedůvěryhodně a vzhledově připomínal spíš nějaký druh kaviáru, podobně jako chia-puding, nakonec jsem se ale odhodlala a zkusila ho poté, co jeden zákazník v pátek odpoledne nakoupil snad 8 balení a řekl, že původně ho kupovali domů dceři, která drží má alergii na laktózu, ale nakonec začal tenhle tapiokový podivín chutnat celé rodině.
V tu dobu byl relativně levnou, chutnou a rychlou svačinou v době krátké pauzy. V momentě kdy jsem přestala působit na jednotlivých prodejnách, ale spíš v kanceláři a ve výrobě, jsem zjistila že se prodává už i u nás doma v Hustopečích ve zdravé výživě. Cena byla pořád velmi přijatelná. Letos ale výrobce cenu poměrně dost zvedl, a to na takovou výší že už mi přišla přemrštěná.
Tak jsem koupila tapiokové perličky a puding konečně zkusila i doma. V obchodě přidávají obvykle konzervované ovoce nebo čokoládu, já rády přidávám šťavnaté a lehce nakyslé sezonní, nebo (pokud si chci vyhodit z kopýtka) marakuju alias passionfruit alias mučenku.

Marakuja je exotické ovoce, které nádherně voní, trochu jako "tutti frutti" a podle stupně zralosti je lehce nebo velmi kyselé a lehce nasládlé. Je to to ovoce, které ve vietnamských bistrech dostanete v pomerančové freshi. Kupuji ho obvykle v Makru, občas se ale podaří sehnat v akci (naprosto nárazově a nepředvídatelně) za pár korun v Tescu nebo v Albertu, stoprocentně seženete v Brně na Olomoucké a v Praze v Sapě. Obvykle stojí zhruba 50-60 Kč/4ks.

Kokosové mléko už je dneska celkem snadno dostupné ve větších supermaketech, ve zdravých výživách, nejlevněji samozřejmě v asijských potravinách. Většinou kupuju značku AROY-D. Mimo tenhle recept určitě upotřebíte do indických curry, kde utváří skvělou jemnou chuť.

Tapiokové perličky přelijte v rendlíku vodou a nechte zhruba 30 minut nasáknout, poté přidejte cukr, kokosové mléko a případnou vanilku či skořici a na středním plameni pomalu vařte zhruba 10 minut za stálého míchání. Průběžně zkoušejte, zda už perličky změkly na skus. Puding nevařte příliš hustý, během chladnutí ještě zhoustne a zpevní (stejně jako normální puding).

Ještě teplý pudink přelijte do skleniček a nechte lehce vychladnout, poté ozdobte nakrájeným ovocem a vyškrábanou dužinou z marakuji. Pokud se nechystáte puding hned konzumovat, zavíčkujte skleničky a skladujte v lednici po dobu několika dní.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Svobodová

    zavřít okno