Pažitka
Název:

Tartaletky s kávovo-karamelovým krémem


Tartaletky s kávovo-karamelovým krémem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka220 g
kakao30 g
cukr moučka60 g
sůl špetka
máslo, vychlazené a nakrájené na kousky125 g
vejce1 ks
žloutek1 ks
instantní káva1 lžička
Krém:
mascarpone250 g
cukr moučka30 g
karamel (nemusí být)2 lžíce
smetana200 ml
instantní káva1 lžička
Postup přípravy:

Tartaletky jsou mé oblíbené dezerty na rodinné oslavy, pokud tedy nepeču dort. Příprava je snadná a rychlá, navíc mají bezpočet variací. Košíček vanilkový či kakaový, ochucený mandlemi, kávou... náplň z mascarpone, čokoládová ganache, ovocné pyré, citronový krém... a ještě si můžu vyhrát s jejich zdobením. Tentokrát jsem tartaletky ochutila kávou a do krému přidala i zbylý karamel z jiného pečení. Kombinace to byla výborná a já už se těším na další tartaletkové hraní.

V mixéru smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko, žloutek a kávu rozmíchanou ve lžičce horké vody a znovu krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu (klidně i déle) vychladit do lednice.

Vychlazené těsto si rozdělíme na 24 stejných kousků a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.

Tip: Těsto můžete také vyválet na tenký plát (2-3 mm) a vykrajovátkem o průměru zhruba 1-2 cm větším než průměr formičky vykrájet kolečka, která vložíte do formiček.

Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven.

Na krém dáme do mixéru mascarpone, cukr a karamel, lehce prošleháme. Kávu rozpustíme ve lžíci smetany a se zbylou smetanou přidáme do krému. Šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. Vychladlé košíčky naplníme krémem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem se zdobící špičkou, případně dozdobíme, třeba čokoládou, kávovými zrny v čokoládě, jedlými květy... 

Tartaletky můžeme podávat ihned, ale nejlepší jsou druhý den, kdy košíček zvláční krémem. Skladujeme v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí25 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno