Pažitka
Název:

Tartaletky s ořechovým máslem


Tartaletky s ořechovým máslem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka220 g
kakao30 g
cukr moučka60 g
sůl1 špetka
vychlazené máslo na kousky125 g
vejce1 ks
žloutek1 ks
Náplň:
mascarpone250 g
smetana ke šlehání100 ml
ořechové máslo2 lžíce
cukr moučka2 lžíce
Zdobení:
kešu1 hrska
kuličky v karamelové čokoládě1 hrstka
Postup přípravy:

Když už jsem byla v tom tartaletkovém pečení, rovnou jsem zkusila i variantu se šlehaným krémem. Ořechové máslo jsem zašlehala do mascarpone se smetanou. Tam už jsem se trochu bála, co na to řeknou ostatní, ale nakonec jsme všichni byli překvapení, jak dobře to chutná. Takže je na vás, jakou náplň si vyberete. Sametově hebký čokoládový krém s křupavými ořechy (čokoládové tartaletky s ořechy) nebo nadýchaný a lehký krém s oříškovou příchutí. 

V mixéru smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.

Vychlazené těsto si rozdělíme na 25 stejných kousků (o váze 20 g) a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.

Tip: Namačkat těsto do formiček je snadné a rychlé, pokud ale chcete rovný okraj košíčků, zkuste postup, který doporučuje Stáňa Mutlová ve své kuchařce Sladké bary: Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vrátíme do lednice a druhou vyválíme na tenký plát (2-3 mm). Vykrajovátkem o průměru zhruba 1-2 cm větším než průměr formičky vykrajujeme kolečka. Ta vložíme do formiček, důkladně přitiskneme ke dnu a bokům a přebytečný okraj odřízneme 

Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme dozlatova, 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven.

Na náplň dáme do mixéru mascarpone, smetanu, ořechové máslo a cukr, šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. Vychladlé košíčky naplníme krémem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem se zdobící špičkou, a dozdobíme. Já jsem použila kešu ořechy a kuličky v karamelové čokoládě.

Výsledkem je 25 košíčků o průměru 6 cm
Podrobné info:
Počet porcí25 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno