Pažitka
Název:

Tartaletky se slaným karamelem a čokoládou


Tartaletky se slaným karamelem a čokoládou


Ingredience:
Ingredience (24 košíčků o průměru 6 cm):
hladká mouka220 g
kakao30 g
cukr moučka60 g
sůl špetka
máslo (vychlazené a nakrájené na kousky)125 g
vejce1 ks
žloutek1 ks
Náplň:
slaný karamel* dle chuti
kvalitní čokoláda200 g
smetana na šlehání200 ml
máslo40 g
Postup přípravy:
I když vanilkové tartaletky všem moc chutnaly, čokoládové košíčky nakonec vyhrály na plné čáře. Kombinace slaného karamelu a čokolády je prostě top. Ti, kdo slaný karamel ještě neznají, se sice zpočátku tváří poněkud nedůvěřivě, asi se jim moc nezdá to spojení slaného a sladkého, nakonec ale podlehnou všichni. A to mluvím i o starší generaci, která na novinky moc není a má ráda to své zažité a tradiční. Kakaové tartaletky už na pohled lákají na pořádnou porci hebkého čokoládového krému, pod ním skrytý slaný karamel jen prohloubí chuťový zážitek. Jsem zvědavá, jestli stejný názor budou mít i svatebčané. Už jen tři týdny a jdeme na to!

V mixéru smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijme vajíčko a žloutek a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.

Vychlazené těsto si rozdělíme na 24 stejných kousků a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.

Tip: Namačkat těsto do formiček bylo snadné a rychlé, nebyla jsem ale příliš spokojená s nestejným okrajem košíčků. Příště tedy zkusím postup č. 2, který doporučuje Stáňa Mutlová ve své kuchařce Sladké bary: Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vrátíme do lednice a druhou vyválíme na tenký plát (2 - 3 mm). Vykrajovátkem o průměru zhruba 1 - 2 cm větším než průměr formičky vykrajujeme kolečka. Ta vložíme do formiček, důkladně přitiskneme ke dnu a bokům a přebytečný okraj odřízneme.

Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.

Troubu předehřejeme na 160°C. Tartaletky pečeme dozlatova, asi 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven, v případě velké formy na minimuffiny stačí špičkou nože zajet kousek pod okraj každého košíčku a opatrně ho vyjmout.

Na krém si nejdříve rozpustíme čokoládu ve smetaně. Nalámeme ji do misky, smetanu ohřejeme téměř k bodu varu a kousky čokolády jí přelijeme. Necháme chvíli stát a poté čokoládu rozmícháme dohladka, nakonec vmícháme máslo.

Na dno košíčku dáme 2 lžičky slaného karamelu, necháme ho lehce ztuhnout a nalijeme na něj čokoládový krém, do košíčku se ho vejde zhruba 1 lžíce. Košíčky vychladíme v lednici, aby čokoláda zatuhla, a dozdobíme. Já jsem použila čokoládové kuličky a malé lístky eukalyptu, čokoládu ale skvěle doplní i pistácie, pekany a jiné ořechy, borůvky či maliny.

Podrobné info:
Počet porcí24 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno