Pažitka
Název:

Tarte au citron - Francouzský citronový koláč


Tarte au citron - Francouzský citronový koláč


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka250 g
máslo125 g
sůl špetka
cukr krupice špetka
žloutek1 ks
voda (dle potřeby) trochu
Náplň:
mléko0,5 l
mouka40 g
cukr krupice75 g
kůra a šťáva z jednoho citronu dle chuti
vejce4 ks
cukr moučka40 g
sůl špetka
Postup přípravy:

Rodinný recept od kamarádky z Francie je tu! Lehoučký a osvěžující koláč kde se snoubí kombinace křehkého těsta s kyselkavou příchutí citronové náplně a sladce obláčkový sníh.

Ze surovin rychle zpracujeme těsto (nejlépe v robotu, aby se zbytečně nezahřívalo), a dáme 30 minut odpočívat do lednice.

Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu (průměr asi 30cm), propícháme vidličkou a dáme předpéct 10 minut do trouby předehřáté na 210°C

V kastrolku přivedem k varu mléko s nastrouhanou citronovou kůrou, přidáme mouku a cukr a pořádně mícháme až směs trochu zhoustne, odstavíme z plamene, necháme chvilku zchládnout a přimícháme citronovou šťávu a žloutky.

Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme na 180°C asi 25 minut.

Z bílků trošku soli a cukru ušleháme pevný sníh, který navršíme na koláč a dáme do trouby, kterou stáhneme na 120°C na dalších 15 minut.

Et voilà ! Bon appétit Lenka a Radja

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno