Pažitka
Název:

Tarte tatin


Tarte tatin


Ingredience:
jablko6 ks
šťáva z citronu1 ks
listové těsto1 balíček (400 g)
hladká mouka na podsypání
třtinový cukr150 g
jablečná pálenka60 ml
voda40 ml
prázdný vanilkový lusk (některý z těch, který jste vyškrábli do jiného receptu, a zůstal vám právě jen lusk - není ale nutný)1 ks
máslo50 g
Ingredience:
Postup přípravy:

Nemám ráda „tepelně zpracovaná jablka“. Jablečné koláče, štrúdly nebo třeba kompoty jsem nikdy nemilovala. Dost mě proto překvapilo, když se mi koncem minulého týdne dostal do rukou zářijový Albert magazín a zastavila jsem se u stránky s obráceným jablečným koláčem – jinak taky tarte tatin. Vypadal obyčejně a přesto tak zajímavě. Když jsem pak u rodičů uviděla bedýnku čerstvých jablek ze zahrady, bylo jasno. Tarte tatin bude právě ten jablečný kousek, který i mě dostane novou šanci.

Troubu dáme předehřát na 190°C a začneme s jablky – oloupeme je, rozkrájíme postupně na půlky, na čtvrtky a na silnější plátky a shromáždíme v misce, kde je smícháme se šťávou z citronu, aby nám nezhnědla. Z balíčku listového těsta si uděláme kouli, kterou rovnoměrně rozválíme na plát silný asi půl centimetru. Hlubší pánev vysypeme trochou mouky, přisypeme cukr a přilijeme pálenku a vodu. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr docela nerozpustí a nevznikne nám tak světlý a voňavý karamel, do kterého vsypeme pokrájená jablka. Obsah pánve důkladně promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme pět minut podusit, aby nám jablíčka změkla a obalila se karamelem. Když je hotovo, pánev odstavíme a vmícháme na kostky nakrájené máslo. Jablečnou náplň přesuneme do formy (já použila koláčovou formu s průměrem 28cm) a překryjeme vyváleným listovým těstem. To pak po krajích zatlačíme dovnitř až na dno formy. Pečeme asi 25 minut. Listové těsto nám bude na povrchu zlátnout – pravděpodobně se i trochu nafoukne, a jablečný karamel by měl po krajích vybublávat ven. Když máme upečeno, vytáhneme výtvor z trouby a necháme pět až deset minut vychladnout. Poté vybereme dostatečně velký talíř nebo tác, ten položíme přes formu s koláčem, pevně ho přitiskneme a obrátíme formu s koláčem dnem vzhůru – tarte tatin nám krásně vyklouzne na talíř těstem dolů a rozpečeným ovocem nahoru.

Pokud jablkům opravdu nefandíte, třeba tak, jako já ještě minulý týden, zkuste použít třeba hrušky, švestky, meruňky, broskve, nebo cokoliv jiného ze zahrady, co se vám dostane pod ruku. Začátek podzimu vám osladí tak jak tak. :)

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Sabina Stehnová

    zavřít okno