Pažitka
Název:

Tažený jablečný štrúdl


Tažený jablečný štrúdl


Ingredience:
Ingredience:
celozrnná žitná mouka250 g
sádlo20 g
žloutek1 ks
vlažná voda100 ml
zakysaná smetana100 g
růžová sůl špetka
velká sladká jablka4 ks
skořice2 lžičky
sekané vlašské ořechy2 hrsti
Postup přípravy:

Moje babička dělá nejlepší štrúdl na světě. Dodnes si pamatuji, jak s dědou natahovali těsto, až bylo přes celý stůl. Samozřejmě se to neobešlo bez handrkování a občasné trhlinky. Nicméně tuto dobrotu peče pokaždé, když se nahlásíme na návštěvu a jen se směje, když do pěti minut zeje talíř prázdnotou. Ale protože nás zná, má vždy v zásobě schovanou ještě jednu "štangli".

Z mouky, soli, povoleného sádla, žloutku, vody a zakysané smetany vypracujeme nelepivé pevné těsto, které dáme na 15 minut odležet pod zahřátý hrnec.
Mezitím si oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka.
Těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na tenounkou placku, která je téměř průhledná (pokud máte pomocníka, můžete těsto společně místo vyvalování "vytahat"). Naplníme strouhanými jablky, posypeme skořicí a sekanými ořechy, opatrně stočíme a potřeme rozšlehaným bílkem.
Pečeme při 200 stupních 10 minut, poté teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopečeme zhruba 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno