Ingredience: | |
celozrnná žitná mouka | 250 g |
sádlo | 20 g |
žloutek | 1 ks |
vlažná voda | 100 ml |
zakysaná smetana | 100 g |
růžová sůl | špetka |
velká sladká jablka | 4 ks |
skořice | 2 lžičky |
sekané vlašské ořechy | 2 hrsti |
Moje babička dělá nejlepší štrúdl na světě. Dodnes si pamatuji, jak s dědou natahovali těsto, až bylo přes celý stůl. Samozřejmě se to neobešlo bez handrkování a občasné trhlinky. Nicméně tuto dobrotu peče pokaždé, když se nahlásíme na návštěvu a jen se směje, když do pěti minut zeje talíř prázdnotou. Ale protože nás zná, má vždy v zásobě schovanou ještě jednu "štangli".
Z mouky, soli, povoleného sádla, žloutku, vody a zakysané smetany vypracujeme nelepivé pevné těsto, které dáme na 15 minut odležet pod zahřátý hrnec.
Mezitím si oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka.
Těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na tenounkou placku, která je téměř průhledná (pokud máte pomocníka, můžete těsto společně místo vyvalování "vytahat"). Naplníme strouhanými jablky, posypeme skořicí a sekanými ořechy, opatrně stočíme a potřeme rozšlehaným bílkem.
Pečeme při 200 stupních 10 minut, poté teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopečeme zhruba 30 minut.