Pažitka
Název:

Tažený štrúdl


Tažený štrúdl


Ingredience:
Těsto na 2 šišky:
hladká mouka300 g
olej2 lžíce
vejce1 ks
kvásný ocet1 lžíce
sůl špetka
vlažná voda1/8 l
Náplň na 2 šišky:
střední jablka8 ks
strouhanka dle potřeby
máslocca 100 g
rozinky2 hrsti
skořice dle chuti
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Jablečný štrúdl - podzimní dezert mého dětství. Pamatuju si, jak mamka dělala asi 8 šišek naráz, aby zbylo na každého, celý byt voněl jablky a skořicí a já si krájela jeden kousek za druhým, loupala jednotlivé vrstvy a užívala si každé patro zvlášť. Láska ke štrúdlu mi zůstala i do dospělosti, jen už dneska ho jím poněkud kulturněji a těsto mi vytahuje muž (protože jemu to tak jde...:o))). Recept je od mé maminky.

V hrnečku si rozmícháme vodu, sůl, vajíčko, ocet a olej. Na vál nasypeme mouku, udělám v ní důlek, do něj nalijeme tekutinu, promícháme s moukou a potom rukama vypracujeme vláčné a pružné těsto.

Těsto posadíme na pomoučené prkénko, přiklopíme nahřátým hrncem (ten si rozehřejeme třeba nasucho na sporáku) a necháme 30 minut odpočívat.

Připravíme si čistou utěrku a pomoučíme ji.  Vezme půlku těsta a buď ho rovnou začneme vytahovat přes klouby do velké a tenké placky a nebo si nejprve válečkem vyválíme a poté kloubama prstů vytahujeme do potřebné tenkosti. Těsto by mělo být tak tenké, že je přes něj vidět vzorek utěrky. Pokud se těsto hodně trhá, nahřejeme znovu hrnec a necháme ho prohřát. Pokud se udělá pár dírek, nevadí, lze je zalepit kouskem těsta. 

Těsto si položíme na utěrku a celou plochu placky pokapeme rozpuštěným máslem. Na polovinu placky začneme vršit náplň: slabou vrstvou strouhanky, na ní oloupaná na plátky nastrouhaná jablka, posypeme cukrem (pokud jsou sladká jablka, není nutné cukrovat) a skořicí , poklademe rozinkami (ty je možné dopředu namočit do rumu, ale nutné to není) a znovu celou náplň pokapeme máslem.

Začneme placku pomocí utěrky rolovat (začínáme u části s náplní), hotový závin překlopíme opět pomocí utěrky na plech, vytvoříme konce závinu (těsto zamáčkneme a složíme pod štrúdl). Celý závin potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 160-180°C na 20-30 minut do zezlátnutí.

Po upečení závin opět potřeme máslem (aby kůrka změkla), pocukrujeme a můžeme podávat. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno