telecí nožina | 750 g |
šalotka | 2 ks |
čerstvá šalvěj | pár lístků |
bílé suché víno | 100 ml |
smetana na vaření | 100 ml |
sůl | špetka |
bílý pepř | špetka |
hladká mouka | dle potřeby |
máslo + olej | kousek |
Ingredience: |
Myslím, že není třeba k tak jemnému masu přidávat žádné výraznější ingredience, bohatě postačí chuť šalvěje a vína.
Telecí maso si odblaníme, zbavíme zbytků šlach a nakrájíme na kousky. Osolíme, okořeníme bílým pepřem a obalíme v hladké mouce, přebytečnou oklepeme. Maso je lepší, pokud se nám nevejde všechno na pánev, obalit těsně před vložením, jinak se bude mouka lepit. V hlubší a širší pánvi si rozpálíme máslo, do kterého přilijeme trochu oleje, aby se nepřepalovalo. Maso ze všech stran postupně opékáme do hněda a pak jej vyjmeme.
Do výpeku přidáme najemno nakrájené šalotky a listy šalvěje, necháme ji zesklovatět a vrátíme zpět maso. Podlijeme vínem, necháme částečně vypařit a poté při dušení podléváme již pouze mírně vodou nebo vývarem. Dusíme do změknutí masa. Nakonec vlijeme smetanu, provaříme a dochutíme solí a pepřem.
Můžeme podávat třeba se šťouchanými brambory, noky nebo těstovinami.