Pažitka
Název:

Telecí na šalvěji


Telecí na šalvěji


Ingredience:
telecí nožina750 g
šalotka2 ks
čerstvá šalvěj pár lístků
bílé suché víno100 ml
smetana na vaření100 ml
sůl špetka
bílý pepř špetka
hladká mouka dle potřeby
máslo + olej kousek
Ingredience:
Postup přípravy:

Myslím, že není třeba k tak jemnému masu přidávat žádné výraznější ingredience, bohatě postačí chuť šalvěje a vína.

 

Telecí maso si odblaníme, zbavíme zbytků šlach a nakrájíme na kousky. Osolíme, okořeníme bílým pepřem a obalíme v hladké mouce, přebytečnou oklepeme. Maso je lepší, pokud se nám nevejde všechno na pánev, obalit těsně před vložením, jinak se bude mouka lepit. V hlubší a širší pánvi si rozpálíme máslo, do kterého přilijeme trochu oleje, aby se nepřepalovalo. Maso ze všech stran postupně opékáme do hněda a pak jej vyjmeme. 
Do výpeku přidáme najemno nakrájené šalotky a listy šalvěje, necháme ji zesklovatět a vrátíme zpět maso. Podlijeme vínem, necháme částečně vypařit a poté při dušení podléváme již pouze mírně vodou nebo vývarem. Dusíme do změknutí masa. Nakonec vlijeme smetanu, provaříme a dochutíme solí a pepřem.

Můžeme podávat třeba se šťouchanými brambory, noky nebo těstovinami.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno