Pažitka
Název:

Telecí ossobuco s šafránovým rizotem


Telecí ossobuco s šafránovým rizotem


Ingredience:
Ingredience:
telecí kližka s morkovou kostí4 ks
větší šalotka1 ks
pórek1 kousek
česnek4 stroužky
máslo30 g
olivový olej2 lžíce
bílá mouka1 hrstka
rajčata v plechovce400 g
bílé víno300 ml
masový vývar1 litr
pepř1 špetka
sůl1 špetka
Gremolata:
česnek2-3 stroužky
hladkolistá petržel1 hrst
kůra z citronu1 ks
Ingredience na rizoto:
olivový olej2 lžíce
cibule šalotka1 ks
rýže na rizoto1 hrnek
sůl1 špetka
pepř1 špetka
bílé víno100 ml
šafrán1 špetka
horký drůbeží vývar4 naběračky
studené máslo1 kousek
strouhaný parmazán1 hrstka
Postup přípravy:

Osso buco je tradiční italský pokrm, oblíbená specialita především z okolí Milána. „Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy (kližky). Opravdu se v Itálii tento pokrm podává s rizotem po milánsku.

Porce masa na okrajích nařízneme , osolíme, opepříme a ovážeme potravinářským provázkem.
Obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a po obou stranách maso opečeme, pak ho přendáme do pekáče.
Do výpeku přidáme máslo, přidáme nakrájenou šalotku a porek. Poté přilijeme víno, konzervovaná rajčata, vývar, sůl a pepř.
Alkohol necháme odpařit a vše chvíli povaříme, pak směs vlijeme na maso a dáme do trouby přikryté pokličkou.
Pečeme na 170 st. asi 2 hodiny. Před koncem pečení posypeme maso gremulátou a necháme ještě asi 5 minut v troubě.
Trochu gremuláty si necháme na posypání na talíři.

Gremuláta:
Nastrouháme citronovou kůru a smícháme s prolisovaným česnekem a na jemno nasekanou petrželkou.
 
Rizoto: Na oleji zpěníme najemno nakrájenou šalotku, přidáme rýži a chvíli opékáme a mícháme, aby se rýže obalila olejem.
Osolíme a opepříme. Přidáme víno, necháme odpařit alkohol.
Přidáme šafrán a zalijeme horkým vývarem, podle potřeby ještě vývar přidáme.
Nakonec vmícháme studené máslo a parmazán.
Rizoto musí být krémovou konzistenci. Posypeme zbytkem gremulády a podáváme.

Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno