Pažitka
Název:

Tempura


Tempura


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka1 hrnek
kukuřičný škrob/tapiokový1 lžíce
perlivá voda1 a 1/2 hrnku
řepkový olej1 l
led dle potřeby
mořské plody, ryby a veškerá zelenina dle chuti
Omáčka:
sojová omáčka2 lžíce
voda1/4 hrnku
cukr1/2 lžičky
sladké rýžové víno1 lžíe
hoisin omáčka dle chuti
Postup přípravy:

Tempura je velmi křupavé těstíčko. Obalit a usmažit můžete opravdu všechno. Krevety, garnáty, oliheň, mušle bez skořápek, krabí maso, bílé ryby, platýse, lososa, mořského okouna, bambusové výhonky, papriku, máslovou dýni, mrkev, lilek, špenát, bylinky, květy, zelené fazolky, houby, okru, cibuli, sladké brambory...

Z mouky, škrobu a perlivé vody vyšlehejte hladké těstíčko. V některých receptech se i objevuje koření. Vyvarujte se ale takovému, které obsahuje sůl. Ta by způsobila rychlé měknutí tak krásně křupavé kůrčičky. 

Z poslední části receptu si připravte omáčku, do které si můžete tempuru namáčet.

Vše dejte na 3 - 5 minut do rendlíčku a svařte.

Já ještě přidávám trochu hoisin omáčky, která obsahuje koření pěti vůní a moc nám chutná. 

Veškeré mořské plody je třeba očistit. Myslete na to, že pokud kupujete čerstvé kalamáry či krevety, jsou v nich střívka a jiné nástrahy.

Zde na fotkách je vidět co vše musíte například z kalamárů vytáhnout dříve než začnete smažit.

Chapadélka odkrojte hned u očí a vytáhněte i tvrdou kuličku (zoban), kterou přijímá potravu.

Vytáhnout musíte i průhlednou "kůstku" (nevím jak to nazvat). Velké sépie mají tuto kost už zvápenatělou.

Odtrhněte i ploutvičky na špičce a můžete už rovnou krájet na kroužky.

Zeleninu si nakrájejte na max 0.5 cm plátky.

Olej si ve woku rozpalte na 190°C . Poznáte to jednoduše, když do oleje ponoříte bambusovou hůlku, tak se kolem ní začnou tvořit bublinky. 

Vybranou surovinu namočte do těstíčka, mírně oklepte a nechte okapat do oleje. Vytvoří se malé kuličky, do kterých například kroužek kalamár položíte. Ty se k němu přilepí a zvětší se tak křupavá plocha na jednotlivých kouscích. 

Přebytečné kousky těsta, které se nepřichytí, vylovte děrovanou naběračkou a vyhoďte.

Okapat nechte na mřížce a nebo na ubrousku.

Solte zásadně až těsně před podávání!

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno