Pažitka
Název:

Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai


Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai


Ingredience:
Ingredience:
rostlinný olej2 lžíce
červená kari pasta2 lžíce
strouhaný galangal (zázvor)2 lžíce
citronová tráva2 stvoly
kafírové listy4 ks
česnek1 stroužek
malé chilli papričky1 - 2 ks
kuřecí vývar1/2 l
kokosové mléko500 ml
rybí omáčkacca 3 lžíce
palmový (třtinový) cukr1 lžíce
čerstvé žampiony (můžete i houbu shitake)4 ks
velký kuřecí prsní řízek1 ks
šťáva z půlky limety + měsíčky k servírování dle chuti
sekaný koriandr hrst
Postup přípravy:

A zase je tu jeden asijský recept. Tentokrát jsem vsadila opět na klasiku a tedy na známou thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem. Tato polévka není (na rozdíl od většiny thajských jídel) příliš pálivá a jejím hlavním cílem je zahřát na duši, což se jí podle mě velmi dobře daří. Kombinace jemného kokosového mléka s kyselejšími chutěmi ostatních surovin je pro mě bezkonkurenční. Kuřecí maso se někdy v polévce doplňuje krevetami, nebo se jimi úplně nahradí. To už ale záleží na vaší aktuální chuti  náladě, obě varianty jsou skvělé.

Ve větším hrnci rozehřejeme olej a opékáme na něm kari pastu, galangal (zázvor) a česnek. Dále přidáme jednu nasekanou papričku, kafírové listy a překrojené stvoly citronové trávy, které jsme předtím rozklepali obrácenou stranou nože. Vše zalijeme vývarem, přidáme rybí omáčku a cukr a přivedeme k varu. Mezitím si nakrájíme řízek přes vlákno na tenké pruhy. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Maso dáme do polévky a vaříme asi pět minut. Poté vyndáme stvoly citronové trávy a do polévky přilijeme kokosové mléko a přimícháme houby. Polévku vaříme přibližně dalších tři až pět minut, dokud houby nebudou měkké. Nakonec polévku dochutíme limetou, případně přisolíme rybí omáčkou. Podáváme s čerstvým koriandrem, naseknou chilli papričkou a limetou na dochucení.

TIP: Do polévky můžete přidat i loupané krevety. Variantou je také maso zcela vynechat a nahradit pouze krevetami. Tak i tak je polévka skvělá a krásně zahřeje!!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno