Pažitka
Název:

Thajská kuřecí polévka Tom Kha


Thajská kuřecí polévka Tom Kha


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí prsa200 g
nakrájené žampiony hrst
kokosové mléko350 ml
kuřecí vývar150 ml
citronová tráva1 ks
limetkové listy3 ks
galangalcca 4 cm
chilli paprička1 ks
rybí omáčka1 - 2 lžíce
třtinový cukr špetka
šťáva z 1/2 limetky dle chuti
Postup přípravy:

Moje náklonnost k asijské kuchyni je vám už z receptů určitě známá, tak se o tom nebudu zase rozepisovat. Tentokrát padla volba na polévku Tom Kha. Kha je thajský výraz pro galangal, oddenek podobný zázvoru. Je trochu jemnější, není tak štiplavý a voní podobně. Taky jsem objevila úžasný mexický koriandr, který vám vydrží v lednici rozhodně déle, než klasické jemné lístky a je o něco aromatičtější. Takže pokud máte rádi chuť koriandru, určitě po něm sáhněte, až na něj narazíte. Na fotkách jsou to ty dlouhé zelené listy. A jdeme na jednoduchý recept skvělé polévky vonící kokosem.

Maso nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky nebo osminky (podle velikosti), citronovou trávu trošku nožem poválíme a podélně rozpůlíme. Galangal nakrájíme na plátky a chilli papričku posekáme. Do hrnce vložíme kuřecí maso, zalijeme kokosovým mlékem a vývarem, přihodíme galangal, citronovou šťávu, limetkové listy a chilli papričku. Necháme na mírném plameni provářet cca 10 minut a pak vložíme žampiony. Vaříme ještě 10 minut. Tekutina se nám zredukuje do krémové konzistence. Dochutíme rybí omáčkou, vyjmeme plátky galagalu, citronovou trávu a limetkové listy a odstavíme. Nakonec zakápneme limetkovou šťávou. Při podávání posypeme koriandrem, jarní cibulkou a kdo chce, ještě přidá chilli papričku. Někdy je možné podávat polévku s rýžovými nudlemi.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno