Ingredience: | |
kuřecí prsa | 200 g |
nakrájené žampiony | hrst |
kokosové mléko | 350 ml |
kuřecí vývar | 150 ml |
citronová tráva | 1 ks |
limetkové listy | 3 ks |
galangal | cca 4 cm |
chilli paprička | 1 ks |
rybí omáčka | 1 - 2 lžíce |
třtinový cukr | špetka |
šťáva z 1/2 limetky | dle chuti |
Moje náklonnost k asijské kuchyni je vám už z receptů určitě známá, tak se o tom nebudu zase rozepisovat. Tentokrát padla volba na polévku Tom Kha. Kha je thajský výraz pro galangal, oddenek podobný zázvoru. Je trochu jemnější, není tak štiplavý a voní podobně. Taky jsem objevila úžasný mexický koriandr, který vám vydrží v lednici rozhodně déle, než klasické jemné lístky a je o něco aromatičtější. Takže pokud máte rádi chuť koriandru, určitě po něm sáhněte, až na něj narazíte. Na fotkách jsou to ty dlouhé zelené listy. A jdeme na jednoduchý recept skvělé polévky vonící kokosem.
Maso nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky nebo osminky (podle velikosti), citronovou trávu trošku nožem poválíme a podélně rozpůlíme. Galangal nakrájíme na plátky a chilli papričku posekáme. Do hrnce vložíme kuřecí maso, zalijeme kokosovým mlékem a vývarem, přihodíme galangal, citronovou šťávu, limetkové listy a chilli papričku. Necháme na mírném plameni provářet cca 10 minut a pak vložíme žampiony. Vaříme ještě 10 minut. Tekutina se nám zredukuje do krémové konzistence. Dochutíme rybí omáčkou, vyjmeme plátky galagalu, citronovou trávu a limetkové listy a odstavíme. Nakonec zakápneme limetkovou šťávou. Při podávání posypeme koriandrem, jarní cibulkou a kdo chce, ještě přidá chilli papričku. Někdy je možné podávat polévku s rýžovými nudlemi.
Podrobné info: